Снимка: БГНЕС

Експерти от Университетската болница в Киото успешно извършиха трансплантация на бял дроб от живи донори на пациентка, страдаща от тежка пневмония, причинена от коронавирус, съобщава ТАСС, позовавайки се на източници от японски университет.

"Очаква се първата в света трансплантация на бели дробове от жив донор да бъде обещаващо лечение за пациенти с тежка белодробна травма", се казва в изявление на японския екип, цитирано от БНР.

Жената получила части от белите дробове на съпруга и сина си. Тя се заразила с коронавирус в края на миналата година, състоянието й постепенно се влошило, а двата й бели дроба започнали да отказват.

Операцията продължила около 11 часа. В момента пациентката и двамата донори се справят добре.

Отбелязва се, че подобна операция е извършена за първи път в света - преди това на пациенти с коронавирус, белите дробове са били трансплантирани само от донори, които са били в мозъчна смърт.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 месеца

Скоро ще могат да ви дръпнат на улицата и да си отрежат я бъбрече, я джигерче, и да ви пуснат пак да си пасете. Какво велико нещо е науката, брей! А ние, примитивите, си мислим, че човекът е неприкосновен образ и подобие Божие! Къде ти!

6

Догтор Снагълс

преди 2 месеца

А, що...Ако слушате Мутафчийски и Кантарджийски, мое си заколиме едното дете за части, важното е баба и дядо да са живи и здрави. Па и да не са, поне да земем парите за операцията по Здравна каса.

5

АнонимеН

преди 2 месеца

ТОВА НЕ Е ХУБАВА НОВИНА!!!ДА МЪЖА И МОЖЕ ДА СИ ДАРИ ПОЛОВИНАТА БЯЛ ДРОБ!!НО ПРИБРАЛА И ПОЛОВИНАТА БЯЛ ДРОБ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИЯ СИ СИН!!!--------------------ЖИВОТА НА ДЕТЕТО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРА ПРЕД ЖИВОТА НА РОДИЛКАТА АКО СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРАВИ ИЗБОР!!!