fallback

Една стъпка по-близо до откриването на възможности за живот в Космоса. Български учен намери уникална екзопланета.

Глизе 486 ще подскаже на астрономите как се е формирала планетата Земя и нашата Слънчева система. Това е екзопланета, която се намира сравнително близо и е със скалиста повърхност. Откритието е на българския учен д-р Трифон Трифонов, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Повечето от планетите, които астрономите откриват, са от типа на Сатурн, Юпитер, които не стават за живот. Затова астрономите търся планети до близки звезди от типа на червено джудже. Всички те имат голям принос за нашето разбиране на Вселената", разказва д-р Трифонов.

Той живее и работи в Германия. Вярва, че човечеството може да съществува и не само на планетата Земя.

"Но да бъдем реалисти - това едва ли ще стане в рамките на нашия живот", допълва той.

Доц. Евгени Овчаров, ръководител катедра "Астрономия" в СУ е категоричен, че ролята на българските учени е огромна.

Но въпреки успехите на учените у нас, те от години чакат да се ремонтира най-старата обсерватория - тази в Борисовата градина. Доц. Овчаров и колегите му дори са я укрепвали със собствени средства.

Но любовта им към науката не зависи от дупките в купола, а от смелостта на мечтите.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Vako

преди 3 години

Бях сигурен че Българина е успял от чужбина.Като всички останали.После емигрантите българи били предатели.Трябва да се спре с тази догма

20

Открил

преди 3 години

Има пояс около слънчевата ни система от малки астероиди и планети. Хиляди са на брой и никой не се занимава с тях от 50 години. Всеки може да си открие и наименува някаква скала. Лошото в случая е че ще трябва телескоп но не от евтините. От 3000 - 5000 евра. Но браво на нашия и всички които се занимават с тази наука

19

Анонимен

преди 3 години

Защо не я откриха онези мързеливци от БАН?!А учен, работещ в Германия.Няма значение дали е българин, това не прави страната ни велика, прави този учен известен и признат. Браво.БАН харчи по 160 млн лв на година, а какво правят ?!

fallback