21

Vako

преди 3 години

Бях сигурен че Българина е успял от чужбина.Като всички останали.После емигрантите българи били предатели.Трябва да се спре с тази догма

20

Открил

преди 3 години

Има пояс около слънчевата ни система от малки астероиди и планети. Хиляди са на брой и никой не се занимава с тях от 50 години. Всеки може да си открие и наименува някаква скала. Лошото в случая е че ще трябва телескоп но не от евтините. От 3000 - 5000 евра. Но браво на нашия и всички които се занимават с тази наука

19

Анонимен

преди 3 години

Защо не я откриха онези мързеливци от БАН?!А учен, работещ в Германия.Няма значение дали е българин, това не прави страната ни велика, прави този учен известен и признат. Браво.БАН харчи по 160 млн лв на година, а какво правят ?!

18

Анонимен

преди 3 години

Голяма суматоха и ентусиазъм за космическите ''открития''! Така се представят нещата сякаш утре стягат куфарите и заминават тиквениците!

17

Анонимен

преди 3 години

Той живее и работи в Германия. Значи човека е с истинска диплома! А тази планета ще събере ли цялото българско БКП на едно място че да си отдъхнат нормалните българи?

16

JWST

преди 3 години

До полковник КолевИскаш да кажеш 70% повече от земната гравитация, а не 70 пъти. Така или иначе, тази планета е подобна на Венера. В случая хубавото е, че е близо до нас и може да се изучи с Джеймс Уеб и други бъдещи телескопи. Представлява по-голям интерес за учените, отколкото за нас.

15

полковник Колев

преди 3 години

Откритата екзопланета не е годна за колонизиране от човека. Само земното и притегляне е 70 пъти по голямо от нашата Земя и като прибавим и другите типични особености не е открито нищо особено или необичайно....

14

Безаналоговото клише

преди 3 години

Че то всяка планета е уникална. Интересно ще е някой да открие неуникална планета. Това вече ще е грандиозно постижение без аналог в мире.

13

Totenkopf

преди 3 години

Ами не е български учен пише си работи и живее в Германия, каква е връзката с БГ търтеи и клатикурници не става ясно

12

JWST

преди 3 години

Масата на планетата са определили от гравитационно въздействие върху звездата, а размерът й от затъмнението, като планетата минава пред звездата. Като знаеш масата и размера, можеш да изчислиш плътността и съответно да заключиш че е скалиста планета. По орбиталния период разбират близостта до звездата и съответно условията на повърхността - в случая подобни на Венера.Има и методи за планети, които не минават пред звездата, но обикновено не предоставят толкова информация за планетите.

11

JWST

преди 3 години

Досега се открити малко на 4000 планети и за 20-30 от тях се предполага, че може да са годни за живот - най-близката такава е в Проксима Кентавър, а най-много има в TRAPPIST-1, където планетите са толкова близко една до друга, че изглеждат като луни в небето. Обитаемостта им е повече догадка, отколкото факт. James Webb и други телескопи ще изследват атмосферите им и ще разберем повече. Броят на планетите в галактиката е стотици милиарди, но толкова можем със сегашната технология.

10

Анонимен

преди 3 години

Писна ми от фалшификаций

9

Хахахахахахахаха

преди 3 години

Сидни, нискочело дoбиче, минало си покрай астрономията, ама си отбрало, колкото разбира cвиня от кладенчова вода :)ВСЯКА планета, в друга звездна система, извън Слънчевата, се нарича екзопланета.От 2400 екзопланети, 16 са в обитаемата зона - достатъчно топли, но не прекалено горещи, за да поддържат живот. Тия 5 от 16-те не знам по какви критерии си ги отделил, сигурно е нещо смислено, но за жалост не си го разбрал.

8

от АвстралияСиднейй

преди 3 години

От 2400 планети само 16 са в зоната да бъдат екзопланети. От които половината може би са с негодни условия. Така че я има 5 планети реално с условия, я не. Та какво открил тоя? 6- та планета ли?

7

АнонимеН

преди 3 години

ОНОВА КОМУНИСТИЧЕСКО ГО-ВЕДО ТРЪМП ТРЯБВАШЕ ДА СЪКРАТИ БЮДЖЕТА НА НАСА И ДА СИ ЗАМИНАТ ВСИЧКИТЕ ТЕЯ ДЕТО ИЗСЛЕДВАТ ДАЛЕЧНИЯ КОСМОС И КАТО ЗВУК И КАТО КАРТИНА !ОНЯ КУРВУЛАК ОТ ФИЛМА КОНТАКТ 1997 ЩЕШЕ ДА ГО ПРАТЯ ДА РАБОТИ НА УЛИЦАТА ВМЕСТО ДА МИ СЛУША ДАЛЕЧНИЯ КОСМОС И ДА Я ХРАНТУТЯТ С ГОДИНИ!

6

Анонимен

преди 3 години

Браво

5

Анонимен

преди 3 години

Как е разбрал , че е с скалиста повърхност и даже , че е пригодна за живот ?

4

House M.D.

преди 3 години

Аз открих ендопланета, но никой не писа за това.

3

Е, и?

преди 3 години

Направих си труда да погледна какво пишат в научните списания. Пишат, че е на 26,3светлинни год и споменават Трифонов. После всеки втори се пита за какво ни е това знание? Никои няма да отиде даже след 1000г, ако не открием нещо от сорта на Старгейт. Малко е обезсърчаващо, но е истина. А за близко бъдеще виждате, че сонда до Марс се брой за огромен успех. България разбира се няма нищо общо с това.

2

Анонимен

преди 3 години

Уууууу.., уууу, каква Борисова градина, какви 5лв? От там лампите ли ще гледат, какво? В градовете има толкова светлини, че даже Луната не могат да видят, ууууу