Снимка: Facebook

Десетокласник от училище "Емилиян Станев" във Велико Търново стана областен победител в IV Национален конкурс за STEM науки в България със сайт за безплатни лекарски консулации онлайн. С проекта "Онлайн Доктор Система" Боян Апостолов отвял конкуренцията в своята възрастова група в областта "Технологии", написаха на Facebook страницата на най-голямото училище във Велико Търново.

Онлайн платформата обаче далеч надхвърля регионалния признак. Тя съдържа имената на лекари от цялата страна. Тийнеджърът включил всички специалисти, за които успял да открие данни в интернет. Използвал и вече съществуващ сайт за онлайн прегледи, признава ученикът в паралелката по информатика и защита на личните данни.

След регистрация в платформата всеки, който се нуждае от лекарска помощ, може да си избере специалист и да си запази час. Лекарят получава имейл, че има час и може да потвърди, че ще направи консултацията, или да отхвърли часа. Пациентът получава информация за решението на лекаря и ако специалистът е приел да направи онлайн консултацията, той изпраща предписанията си в имейл", обяснява пред в. "Борба" Боян.

В помощ на хората без ясна диагноза пък има общ чат, където срещу описване на симптомите, може да се получи отговор от медицинско лице в реално време.

Сайтът вече се радва на оживен трафик и дори се наложило момчето да разшири информационната си система, за да може да го поеме.

Търновският отличник е категоричен, че иска да се занимава със софтуерно инженерство и дори вече има диплома  в IT сферата.

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 4 месеца

ТОА ПА ГОЛямо изобритение е НАПраил няма Шри ХА ХА ХА

35

Анонимен

преди 4 месеца

Преди няколко месеца бяха на хакатон, и 2 - 15 годишни момчета направо ми скриха шапката с идеята си за изкуствен интелект и реализацията му. А другите да бачкат за по 800-900лв. Не се става лесно човек

34

Анонимен

преди 4 месеца

Ей, най-накрая някой да направи нещо умно в тая държава, евалата!!! Как нито една софтуерна фирма така и не отдели ресурс за нещо подобно... направо гениално.