Снимка: Pixabay

Три месеца след като трансплантираха костен мозък на Крис Лонг от Рино, Невада, той научава, че ДНК-то в кръвта му е заменена от тази на донора, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Четири години след животоспасяващата процедура Лонг има чужда ДНК не само в кръвта. Пробите от устните и бузите му също са с двойна ДНК - неговата и на донора, който живее в Германия. Цялата ДНК в семенната му течност е на донора. Чуждата ДНК не се е проявила само в космите по гърдите и главата му.

Това означава, че Лонг се е превърнал в химера - термин за същество с два комплекта ДНК. Думата е заета от гръцката митология, в която означава огнедишащ звяр с лъвска глава, тяло на козел и опашка на змия, пише БТА.

"Мислех, че е доста невероятно да изчезна и на мое място да се появи някой друг" - каза Лонг.

Лекарите отдавна знаят, че някои медицински процедури превръщат пациентите в химери, но къде точно се проявява донорската ДНК освен в кръвта, не е изследвано. Тези промени не са вредни за бенефицента, нито променят личността му.

Десетки хиляди хора годишно получават чужд костен мозък за лечение на болести на кръвта като левкемия, лимфома, сърповидно клетъчна анемия. Предположението, че такъв човек може да извърши престъпление, заинтригува специалистите. Затова колегите на Лонг от криминалната лаборатория в окръг Уашоу го използват за изследвания.

Когато разследващите събират ДНК от местопрестъпление, идеята е, че всяка жертва или извършител има уникален ДНК код, а не два, включително тази на човек, който живее на хиляди километри. Ако друг пациент реагира на трансплантацията като Лонг и извърши престъпление, това може да заблуди разследващите. Такива случаи дори е имало в САЩ и Южна Корея.

Коментари Напиши коментар

18

още едно

преди 2 години

доказателство в полза на отричаната от евреиската наука телегония

17

Анонимен

преди 2 години

това е интересно и в друг смисъл, ако някой вече е извършил престъпление и неговото ДНК е във ФБР, той може да се подложи на подобна процедура и вече е чист :)

16

Сър Пичкуик

преди 2 години

катастрофирал.Случайно намерили донор на кръв, габровец.Животът на Пичкуик бил спасен!Благодарност, 20 000 паунда за лекарите и 50 000 за габровеца.След една година пак катастрофа...Намерили габровеца...Благодарност 2 000 паунда за лекарите и 5000 за габровеца...Историята се потретила...Благодарност, 2 паунда за лекарите и 5 паунда за габровеца...Във вените на сър Пичкуик вече течала габровска кръв!