Снимка: БулФото
fallback

България отдавна присъства на терен из ледените ширини на Антарктида, но през следващите няколко години страната ни ще се опита да се нареди до най-технологично напредналите нации на контитента - започва изграждането на супер модерна научно-изследователска лаборатория, съобщава Нова.

"Българската база е международен научен център. Апаратурата в новия център ще позволява пробите, които се събират да не бъдат повредени при транспорта, който трае от няколко седмици до месеци, до обитаемите континенти. Така ще бъдат обработени на място и ще идват за изследване пригодени, а не загубени", разказа директорът на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев.

Oще по темата

По думите му, Антарктида става все по-интересна за всички нации и всяка нация, която е там, хвърля десетки и стотици милиони долари, за да обновява своите бази.

Той даде пример с базата на САЩ - предстои да бъде изцяло обновена с бюджет от 200 млн. долара. Поляците също обновяват изцяло базата си с бюджет от 30 млн. евро, а испанците са похарчили над 20 млн. евро.

Проф. Пимпирев каза, че се очаква лабораторията да бъде завършена до 2-3 години.

"Там се изгражда доста трудно. Материалите са един от най-важните въпроси. Те трябва да отговарят на специфични изисквания – да могат да бъдат сглобени лесно на място, там няма пристанище – всичко се пренася с понтони, с лодки, с хеликоптери, а ние не притежаваме нищо от това и разчитаме на връзките си с нашите колеги”, обясни той.

Междувременно стана ясно, че Пловдив е домакин на най-голямата международна среща на националните антарктически програми.

"Това е голямо признание за нашата страна. Събрани са над 250 делегати – това са мениджърите на страните, които имат национални програми на Антарктида. Над 30 държави", похвали се професорът и допълни, че нашето гостоприемство и нашите успехи в изучаването на Антарктида ще допринесат за построяването на новата лаборатория да струва минимални средства, сравнение с тези, които отделят другите държави.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 4 години

До Ко, ко?Това че не сте учен, донякъде ви оправдава. Отчетът на БАН е приет преди известно време в парламента - там ги има данните. Понеже вие повдигате въпроса, оставям на вас да намерите числата. Харчат малко за такава голяма институция, имат приходи от проекти, прилична за финансирането научна продукция. А и не виждам, защо говорите само за БАН. Центърът по полярни изследвания е към Софийския Университет.

38

Ко, ко?

преди 4 години

какво били вкарвали учените в България като пари? Я пак? Я да видим бюджета на БАН колко е? Я да видим кой, кога и колко е платил за техни патенти и проекти? Може и да не сме учени ама елементарна аритметика владеем все пак!

37

Анонимен

преди 4 години

До до 36В голяма грешка сте. Основната част от парите за изследванията учените си ги докарват сами, с международни проекти. Тоест, вкарват пари в държавата.

fallback