Снимка: pixabay.com
fallback

Япония и Индия ще отправят през 2023 г. съвместна мисия с безпилотен апарат за изучаване на повърхността на Луната в района на Южния полюс, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Япония ще предостави за старта новата си тежка ракета Н-3 и управляем луноход, докато Индия ще осигури спускаемия модул. Това ще бъде модернизиран вариант на модула "Викрам", който стартира на 22 юли към Луната с мисията "Чандраян-2".

Луноходът ще бъде способен да се придвижва в радиус от 500 метра от точката на прилуняването. Той ще бъде снабден с оборудване за откриване на вода. Това ще бъде и основната задача на съвместната мисия.

На Южния полюс на Луната съществуват кратери, в които не попада слънчевата светлина. Учените са на мнение, че в тях може да има лед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 20Твоето невежество във всички научни въпроси не е оправдание за аргумент. 1. Луната няма достатъчно гравитация позволяваща задържането на атмосфера. 2. Луната има магнитна сфера, но тя е много по-слаба от земната.3. Сънчевата радиация може да се спре в по-голямата си част от алуминиево покритие и не е смъртоносна при излагане за няколко седмици.4. Водата на луната не е течна, а замръзнала.5. Озон се получава от прекарването на електрическа дъга през кислород.

14

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен"Индия вместо ,да се прави на космическа сила,да вземе да се пребори с отчайващата бедност на половината от населението си!"Най-напред "цивилизованата" Русия да се справи с отчайваща бедност на 80% от населението си и тогава Индия.

13

Анонимен

преди 4 години

Индия вместо ,да се прави на космическа сила,да вземе да се пребори с отчайващата бедност на половината от населението си!

fallback