Снимка: Pixabay
fallback

Руините на старинна джамия от VII – VIII век бяха открити в пустинята Негев в южната част на Израел, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Oще по темата

Палестински християни и мюсюлмани: Ние сме едно цяло!

"Руините от малка джамия, построена през 7-ми или 8-ми век, са рядка находка навсякъде по света, особено в района, който се намира северно от град Беер Шева, където подобни сгради по-рано не са откривани - заявиха ръководителите на археологическия екип Джон Селигман и Шахар Зур. - От този период датират джамии в Ерусалим и Мека, но в случая става въпрос за древно място за молитви, което изглежда е било ползвано от живеещи в района земеделци." Сградата е с правоъгълна форма и включва михраб - молитвена ниша, насочена на юг, към Мека.

По време на разкопките бяха открити също руини от ферма от VI - VII век и от малко селище от началото на ислямския период, от VII - VIII век, пише БТА.

"Това е една от най-ранните джамии от появата на исляма в Израел", отбеляза експертът Гидеон Авни от Израелската служба за опазване на антиките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 години

Предполагам, ще направят таолетна със знака на ИД

15

пипи дългото чорапче

преди 4 години

Аз съм за история на Византия.И да,ако не бяха овладели старите цивилизации нямаше да я има тяхната култура.Но си нямат нищо общо Арабският халифат и сега живеещите и проповядващи исляма

14

Анонимен

преди 4 години

До ronaldoНе знам много за мюсулманството,но арабите стават могъщи,след завладяването и помохамеданчването на Персия,Персия е била достоен съперник на Византия,с развита култура,астрономия,математика,медицина,много от арабските учени са именно от персийски произход.Изглежда помохамеданчването е вървяло от СА към останалите държави.И вместо срещу Персия,Византия се изправя пред още по-могъщ противник - Арабския халифат.

fallback