Снимка: Pixabay
fallback

Птеродактилите - летящи влечуги, които издавали пронизителни крясъци в небето през юрския период, преди милиони години, можели да полетят веднага след появата си на бял свят, съобщи ЮПИ. Става въпрос за характерни особености, които нямат аналог в историята на еволюцията, пише БТА.

Oще по темата

Откритие! Дино пил вода от... Трънска река

Ново изследване показва, че птеродактилите били достигнали физиологична зрялост, когато разчупвали черупките на яйцата си, за да се излюпят. Учени по-рано смятаха, че новопоявилите се на бял свят птеродактили не били напълно развити и не можели да летят. Преценката им бе базирана върху откриването на фосилизирани ембриони на птеродактили в Китай. Малките влечуги били със слаборазвити криле.

За целите на новото изследване развитието на ембрионите било сравнено с нивата на пренаталния растеж при птиците и крокодилите. Анализът установил, че въпросните ембриони били далеч от момента на излюпване.

Учени наскоро попаднаха на по-развити ембриони от вида в Китай и Аржентина. Птеродактилите загинали точно преди да се излюпят, а развитието им навежда на мисълта, че вече били готови да полетят.

"Теоретично погледнато, птерозаврите направили невъзможното, но не го знаели и затова по някакъв начин го сторили", заяви палеонтологът и експерт по птеродактилите Дейвид Ънуин от университета в Лестър, Англия.

Според учените, способността да се лети била от съществено значение за оцеляването на бебето птеродактил. Новоизлюпените птеродактили трябвало да се грижат за себе си и да уловят сами плячката си. Макар и от съществено значение, летенето било опасно.

Ненадзираваният от родителите полет се оказал фатален за множество млади птеродактили.
Учените се надяват да проучат необичайната стратегия за развитие на птеродактилите в бъдещи сравнителни изследвания.

"Птеродактилите се различавали от птиците и прилепите, така че сравнителната анатомия може да разкрие нови начини на развитие при изчезнали видове", отбеляза зоологът Чарлз Дийминг от университета в Линкълн.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Юрски

преди 4 години

Дали Дейвид Ънуин от университета в Лестър, Англия знае, че женските птерозаври са се наричали еламигозаври, хм?

20

Анонимен

преди 4 години

......Теоретично погледнато, птерозаврите направили невъзможното, но не го знаели и затова по някакъв начин го сторили", заяви палеонтологът и експерт по птеродактилите Дейвид Ънуин...........Това звучи като да го е казал един наш физкултурник.

19

ауууу

преди 4 години

А *** много бело бе.

fallback