Снимка: Pixabay

Международна група учени установи, че Юстиниановата чума - първата в историята на човечеството чумна пандемия, е била предизвикана едновременно от няколко щама на бактерията Yersinia pestis, а не от една нейна разновидност, съобщи Физ.орг.

Още по темата

Епидемия от морбили? През 2018 г. е имало 13 болни, през 2017 г. - 165

Специалистите са изследвали тленните останки на умрели от заболяването хора, които са погребани в Германия, Франция и Испания, предава БТА.

Те изследвали също скелети на хора, които по същото време били погребани във Великобритания, като целта била да се установи дали болестта е върлувала на Британските острови. Учените успели да реконструират генома на причинителя на заболяването, като в 8 от 21 случая извлекли от костите ДНК на микроорганизма.

Оказа се, че пандемията действително е стигнала до Великобритания. Освен това били открити необичайно голям брой разновидности на причинителя на заболяването. Специалистите идентифицирали 8 тясно свързани един с друг щама. Засега обаче е неизвестно кой щам е предизвикал пандемията, макар да се смята, че той се е появил в Централна Азия далеч преди началото на Юстиниановата чума.

Юстиниановата чума се появила през 541 г. по време на управлението на император Юстиниан Първи
. Пандемията бързо обхванала цяла Азия, Северна Африка и Европа.

Коментари Напиши коментар

8

Загрижен

преди 2 седмици

За заглавие получавате 10!: "Първата световна *** е била предизвикана от множество бактерии"
ами тя чумата е бактериална инфекция, бе журналисти ;-))))))
Поне е смешно, но и малко трагично...

7

Анонимен

преди 2 седмици

Първата световна *** е савецкия ке неф. Най-лошата, също

6

първа световна чума

преди 2 седмици

До Сандокан
Не! от болшевиките!