Снимка: Pixabay

Планктонът в северното полукълбо мигрира на север в резултат на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Още по темата

Янтра - кафява заради планктон и микроводорасли

"Това не е хубава вест за морските екосистеми - заяви ръководителят на изследването Лукас Йонкерс от университета в Бремен, Германия. - Група зоопланктон е изтласкана далеч от естествения си хабитат, а това е тревожно, защото означава, че дори ако климатичното затопляне не надхвърли 1,5 градуса Целзий, екосистемите вероятно ще са силно засегнати.", предаде БТА.

Учените изследвали фораминифери - едноклетъчни, снабдени с твърда и резистентна обвивка. След като фораминифери умрат, обвивките им падат на морското дъно и позволяват на учените да изследват следи от популациите им през вековете в различни райони на света. Едни проби, взети през периода 1978 - 2013 г., били сравнени с други от океански седименти, които датират отпреди няколко века. Оказало се, че неотдавнашните проби били сходни с онези от древността, които са събрани в морета по на юг. Това навежда на мисълта, че планктонът е мигрирал на север, докато водата се затопляла.

"Всичко е мигрирало на север - заключи Йонкерс. - На подобно място има голямо многообразие от видове. Сега обаче виждаме, че там се срещат видове, които предпочитат по-топлите води. Видове, които днес са наблюдавани край брега на Гренландия, по-рано са се срещали по на юг, ако се съди по седиментите, които датират от прединдустриалната епоха."

Коментари Напиши коментар

12

опетков

преди 2 седмици

До Анонимен1 Така е от известно време. Усетиха се, че станаха банални и сега модерната "опорна" точка е "климатични промени". Каквото и да се случи: затопляне, застудяване, бури, ясно време, земетресения, затъмнения, всичко е климатични промени и предвещава гигантски апокалипсис.

11

опетков

преди 2 седмици

Ако можем да направим някакво заключение от написаното, то е, че затоплянето е започнало преди доста векове и не е свързано чак толкова с човешката дейност. Има изследвания, които доказват, че човешката дейност има около 5% влияние върху т.н. "глобално затопляне", което се използва от "учени " шарлатани, шайката "зелени" и правителствата на развитите държави, които по този начин спират развитието на конкуренцията от по-слабо развитите. Но борбата със замърсяването трябва да продължи.

10

gg

преди 3 седмици

Страшно, страшно - трябва незабавно да спрем колите, фабириките, ел. уредите. И да се върнем в пещерите, че иначе голяма жега ще настане от това глобално затопляне!