Снимка: Reuters
fallback

Американски химици разработиха първото по рода си устройство, което генерира електричество от естествен снеговалеж, съобщи Сайънс алърт.

Oще по темата

Новата технология използва принципите на трибоелектричния ефект, при който се генерира електрически заряд от контакта на два материала, както и от положителния електрически заряд на снежните частици.

Снежинките освобождават електрони, ако си взаимодействат с подходящо отрицателно заредено вещество, пише БТА.

Снежният трибоелектричен наногенератор, създаден от специалистите от университета на Калифорния в Лос Анджелис, използва силиций за функционален слой. Контактният механизъм може да варира - снегът да пада пряко, или да се плъзга по него.

Засега полученото по този начин количество електричество не е голямо, но учените мислят, че ще е лесно да вградят подобни устройства в слънчеви панели. Така те ще генерират енергия и когато вали сняг и слънчевата ефективност е минимална или нулева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

ВИЦ

преди 5 години

Американците май са открили Принципа на Акумулатора - вода , олово и киселина . Аз днес открих интересен факт - когато натиснеш едно копче на бойлера имаш Топла Вода - ще го патентовам утре .

6

Анонимен

преди 5 години

До привет от ГерманияТака. Представяш ли си, никога да не бяха споделили транзисторите :)

5

привет от Германия

преди 5 години

Глупави американци ей ! Абе не си казвайте тайните как и от какво произвеждате енергия бе ! Сега и руснаците ще започнат да правят опити да произвеждат ток от снежинки !

fallback