Снимка: pixaBay

Научен екип от САЩ успя да съживи клетки в мозъците на мъртви прасета в експеримент, който може да намери приложение в изследването на болестта на Алцхаймер и други мозъчни травми, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

"При подходящи условия изолираният и непокътнат мозък на бозайник притежава недооценен капацитет за възстановяване на микроциркулация и молекулярна и клетъчна активност часове след смъртта", пише сп. "Нейчър".

Отдавна е известно, че функциониращи клетки могат да бъдат извлечени от мозъци часове след настъпването на смъртта, но авторите на настоящото проучване са изследвали клетките, докато все още се намират в мозъка.

За целта учените са експериментирали върху мозъците на 32 прасета, предоставени от кланица. Техниката се състои в снабдяването на клетките с "коктейл" от кислород, хранителни вещества и различни други защитни химикали.

Първоначално остатъчната кръв е била прочистена от свинските глави и охладена, след което мозъците на животните са били отстранени и транспортирани до лаборатория. Четири часа след смъртта на прасетата изследователите са започнали да "наливат" специалния химически коктейл в мозъците.

Полученият резултат не е бил "жив мозък", а "клетъчно активен мозък", отбелязва Ненад Сестан от изследователския екип от Йейлския университет.

Подобен експеримент неминуемо поражда фантазии за зомбита и зли учени, които съживяват мозъци с инжекция. В опит да успокои страховете, германският в. "Велт" пише, че те са неоправдани. Според изданието подобен подход може да помогне на учените да проумеят по-добре как мозъкът функционира и се възстановява. "Ако бъде създадена подобна течност, тя може например да бъде използвана за лечението на увреден участък в мозъка при пациенти, прекарали инсулт", пише изданието, цитирано от ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase