Снимка: Facebook

Целият свят за пръв път видя истинска черна дупка с очите си. Макар все още мъглива, тя не е плод на компютърна графика или художник, а е наистина някъде там – на 500 милиона трилиона километра.

Зад тази историческа снимка стоят 8 телескопа и екип от близо 200 учени, но истинската звезда, благодарение на която видяхме черната дупка, се нарича доктор Кати Бауман. И е едва на 29 години.

Още по темата

През 2016 година тя започва да пише алгоритъм, който ще превърне нещо, смятано за невъзможно, в реалност.

Тогава тя е студентка последна година в Масачузетския технологичен университет и ръководи екип от компютърни специалисти. Техният проект има за цел да конвертира данните от осемте телескопа, които съставят Event Horizon, за да създаде перфектното изображение.

Черните дупки са невидими за обикновеното око, а нито един телескоп не е достатъчно мощен, за да ги улови сам. Информацията от Event Horizon била качена на хиляди хардискове и откарана в Бостън, САЩ и Бон, Германия, където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта.

Всъщност, тя изпробвала "на сляпо“ няколко различни варианта, преди да разбере, който е най-правилният, за да се сглобят суровите данни в снимка.

За учените да успеят да уловят черна дупка е все едно обикновен човек да се опита да заснеме портокал на Луната. Успявайки, те доказват и един исторически факт – преди повече от един век, Алберт Айнщайн описва черните дупки точно по този начин.

Само за няколко минути след излизането на снимката името на Бауман е трендинг в Twitter. 29-годишното момиче се превръща в звезда, но е категорична, че без екипа й от 200 души, всичко това е било невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase