Снимка: The Guardian
fallback

"Lasciate ogni speranza, voi ch'entrat"

Зловещите думи на Данте Алигери украсяват адовите порти в "Божествена комедия". И макар и да са част от художествено произведение, тези думи звучат плашещо в нашето съвремие. Защото живеем във все по-динамична среда, а опасности дебнат от всякъде.

"Надежда всяка тука оставете", защото адът идва на земята. Остават "две минути" до Денят на страшния съд.

Позицията на символичния часовник, който отброява оставащото време до края на света, беше преместена с 30 секунди напред и така до полунощ останаха само 2 минути. Тази катастрофална близост е в резултат от начина, по който учените виждат опасностите, пред които сме изправени днес - ядрени оръжия, климатични промени… А освен това група от именити учени хвърлят и огромна част от вината върху американския държавен глава Доналд Тръмп.

Фактите показват, че Часовникът на страшния съд не е бил толкова близо до Апокалипсиса от 1953 г., когато САЩ и Съветския съюз взривяват първите си термоядрени бомби. В края на Студената война през 1991 г. часовникът е бил върнат и са оставали 17 минути до полунощ.

През 2007 година, след като Северна Корей започва да провежда ядрени тестове, стрелките са показвали само 5 минути до Деня на страшния съд, а от тогава човечеството се приближава до полунощ все повече. Никога обаче не сме били толкова близо.

Учените изразиха опасенията си от нарастващото напрежение на Корейския полуостров, все по-голямата заплаха, която представляват ядрените оръжия на големите световни сили, липсата на каквито и да било преговори за контрол над оръжията в световен мащаб, както и нежеланието на политиците да се борят с глобалното затопляне.

САЩ изоставиха ядрения договор с Иран и сега са на път да напуснат и Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег с Русия. Въпреки че САЩ и КНДР се отклоняват от войнствената риторика, въпросът за ядрената програма на Северна Корея остава неразрешен. През 2017 г. и 2018 г. са се увеличили въглеродните емисии.

Учените хвърлят огромна част от вината върху администрацията на Доналд Тръмп. Президентът на САЩ води изключително разкъсана външна политика, а непрестанните му изявления срещу реалната заплаха от настъпващите климатични промени, води до все по-голям брой хора, които отричат Глобалното затопляне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 5 години

До 29Трябеа, да с ебият ДО псоледния човек - СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!

33

Анонимен

преди 5 години

,,Журналистчето'' , пише се Алигиери . Сигурно взимаш над средната заплата за страната, а пи шеш грешки като третокласник . Я бързо бягай до бюрото по труда , а от сайта да ми драснат, да се разберем.

32

Увреждат биосферата

преди 5 години

Обсебени от масови убиици престъпници на власт в Брюксел и София принудиха стотици милиони водачи да увреждат все по жестоко земята и въздушния океан с включени сатанински бели високо вредни скенери /led,xenon,haologen and laser/ и нагло престъпни холограмни оръжия сканиращи и увреждащи земята ни налепени на предни стъкла на автомобили цигарени кутии в телефони радари камери.НАд София и други градове се появиха тежки увреждания на биосферата "Готвят ни колапси"/тн "Страшен съд/

fallback