Снимка: Reuters

Задачата да опазим Земята от глобалното затопляне става все по-трудна. Ново проучване, публикувано в списание Nature показва, че температурата на Световния океан се покачва по-бързо отколкото учените предполагаха.

Според данните от доклада на Междуправителствената експертна група по климатични промени океаните са поели 90% от излишната топлина, произведена от парниковите газове.

През последните 25 години, човечеството е заложило 150 пъти повече на производството на електричество посредством водоизточниците. И това се оказва огромен проблем. В своите предишни изследвания, експертите не взимат под внимание този фактор и, разбира се, бъркат в сметките си.

Преизчислението показва, че океаните не само повишават температурата си, но и че парниковите газове в атмосферата генерират много повече топлина отколкото сме предполагали. А това означава, че Земята е много по-чувствителна към емисиите от въглероден диоксид и е много по-близо до глобална катастрофа.

Парижкото споразумение постави за цел през това деситилетие затоплянето на Земята да не надвиши 1.5 градуса по Целзий. Но по думите на доктор Лаура Респланд от университета "Принстън", през следващите години ще е трудно да опазим планетата си да не прескочи заветните 2 градуса, след които парниковият ефект ще е необратим.

За да успеем, човечеството трябва да намали въглеродните си емисии с 25% повече от тези, заложени в първите доклади по темата. Нужно е атмосферата да се охлади, но изстудяването на океаните ще отнеме векове.

Ала провалим ли се, повишаването на температурата на океаните с повече от 2 градуса ще доведе до разтопяване на полярните шапки и смърт за някои морски организми, които няма да понесат жегата. 

Новото откритие притеснява експертите, тъй като малко от тях вярват, че хората ще успеят да се справят с наближаващата екокатастрофа преди да е станало твърде късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase