Снимка: pixabay

Новите изследвания на университета "Вандербилт" показват, че продължителността на живота, когато се достигне сексуална зрялост зависи повече от мозъка, отколкото от тялото. По-конкретно - индивиди с по-големи тела и по-бърз метаболизъм не са тези, които живеят по-дълго. По-дълголетни са индивиди с повече неврони в мозъчната кора, независимо от размера на тялото, пише Медикъл експрес.

В проучването на Херкулано-Хузел са изследвни повече от 700 топлокръвни животински видове и е констатирано, че папагалите и пойните птици живеят систематично по-дълго, отколкото бозайници с подобна телесна маса. Също така, на птиците им отнема по-дълго време, за да достигнат полова зрялост, отколкото на много видове бозайници. Редица изследвания показват, причина за това е, че пойните птици имат повече неврони в мозъчната кора, отколкото примати с подобен размер.

В новото изследване на Херкулано-Хузел, която е пионер в метода за бързо и точно измерване на броя на невроните в мозъка, се потвърждава, че дълголетието се увеличава равномерно в топлокръвните видове заедно с абсолютния брой неврони в мозъчната кора.

"Колкото повече неврони има даден вид в мозъчната кора, толкова по-дълго живее, без значение дали е птица или бозайник, колко е голям и колко бързо изгаря енергията", казва Херкулано-Хузел.

Новите данни на Хузел показват, че хората живеят толкова дълго, колкото се очаква от броя на невроните в мозъка им. Размерът на тялото, оказва се, няма отношение към дълголетието.

"Има логика, че колкото повече неврони имате в кората, толкова по-дълго трябва да ви отнеме, за да стигне до зрялост и независимост", казва Herculano-Houzel.

Каква е връзката между наличието на повече неврони в кората и продължителността на живота? Херкулано-Хузел казва, че това е новият голям въпрос, който изследователите трябва да се справят.

"Това, което ограничава живота е увреждането на мозъчната кора, а не на останалата част от тялото. Колкото повече неврони в мозъчната кора имате, толкова по-дълго те ще поддържат тялото ви функционално", казва тя.

Противно на останалата част от тялото, която получава нови клетки, които запълват старите, се смята, че коровите неврони трябва да издържат цял ​​живот, защото като клетки, те не се възобновяват.

"Мозъчната кора придава адаптивност на организма ви, тъй като той се научава как да реагира на стреса и да го предсказва. Това включва поддържане на гладкото функциониране на физиологичните функции и гарантиране, че сърдечната и дихателната функции и метаболизмът ви са наясно с това какво правите, как се чувствате и какво очаквате да се случи по-нататък. И очевидно това е ключов фактор, който оказва влияние върху дълголетието ", добавя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase