Снимка: pixabay.com
fallback

Учени от университета Монаш в Мелбърн разработиха нов вид противораков препарат, който преустановява растежа на тумори, без да предизвиква сериозен страничен ефект, съобщи Лента, цитиран от БТА.

Молекули в състава на препарата потискат активността на протеините КАТ6А и КАТ6В, която се усилва в раковите клетки. Резултатите от доклинични изпитания показаха, че изключването на кодиращ протеина КАТ6А ген увеличи продължителността на живота на мишки, засегнати от лимфом.

В дадения случай се нарушава клетъчният цикъл на раковите клетки и се преустановява деленето им. Това довежда поразените от болестта клетки до състояние на клетъчен сън, а след това до своеобразна клетъчна кома, от която те не излизат.

При това препаратът не засяга здравите тъкани, за разлика от други видове химиотерапия.

По мнението на учените, новата терапия може да се използва срещу левкемия, чернодробен рак и глиобластом и е ефикасна за предотвратяване на рецидиви на рак.
Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

az 24

преди 5 години

Благодаря ви Хас и 28 и моите съболезнования . Важното е да я има волята за живот и тогава всичко е възможно . Засега се борим .

24

Калеман

преди 5 години

До д-р Ох БолиВиж, дофтуре, едни вярват сляпо на баячки, други пък вярват сляпо на арогантни, алчни, невежи доктори. Лошо!Та не се коси толкоз в какво са вярвали едно време хората - гледай си рецептите за готови лекарства и не се опитвай да обхванеш необятното, защото не е за теб

23

Анонимен

преди 5 години

До 8Може да отслабнеш аз имах проблеми с щитовидната и свалих 10 кг. за 7 дни които качих след това от лекарствата.

fallback