Снимка: Pixabay
fallback

Разтворими във вода пластмасови торбички, които не замърсяват околната среда, са факт. Изобретението, което беше представено, е на чилийски учени, съобщи Франс прес. При производството на тези торбички петролът е заменен с варовик.

"Продуктът ни е дериват на варовикова скала, която не влияе върху околната среда", заяви ръководителят на фирмата "СолуБаг" Роберто Артете на пресконференция в Сантяго. Артете и Кристиан Оливарес са инициатори на проекта.

Те се надяват новият продукт, на базата на разтворимия във вода поливинилов алкохол, да бъде пуснат на пазара през октомври в Чили - една от първите страни в Латинска Америка, забранили използването на традиционни пластмасови торбички.

"Това е като да месиш хляб - поясни Артете. - За целта са нужни брашно и други съставки. Нашето брашно е поливинилов алкохол, а използваните от нас други съставки бяха одобрени от американското Управление за контрол на храните и лекарствата. То ни разреши да произвеждаме различни пластмасови продукти с този материал."

Освен въпросната торбичка, която се разтваря в студена вода, бе представена и друга, която се отличава с по-голяма устойчивост - разтваря се в топла вода, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

чудесни колбаси.

преди 5 години

Е че те и сега правят едни наденички в нещо като ядлив хартия.

16

Анонимен

преди 5 години

Разтворима пластмаса!!! Това си е чиста отрова. Че тя пластмасата е само отвратително отровни химически вещества, които не трябва да се разтварят в природата защото ще изтровят всичко. Тя просто трябва да се замести с нещо друго. Не знам на кой умник му е дошла тая велика идея в главата, но да вземе да се блъсне в нея и да тръгне да се занимава нещо друго. За тия неща не трябва да мислят ***.

15

Анонимен

преди 5 години

От тези торбички българските производители ще направят чудесни колбаси.

fallback