Снимка: архив, Reuters
fallback

Астероид с размерите на еърбъс е прелетял на разстояние 203,4 хиляди километра от Земята, като не е създал опасност от сблъсък с нея, предава Асошиейтед прес.

Агенцията цитира съобщение на изследователи от Центъра за малки планети към Смитсъновата астрофизическа обсерватория в Кембридж, щата Масачузетс.

Астероидът е с название 2010 WC9. Той е прелетял между нашата планета и Луната, която орбитира на 384 хиляди километра от Земята.

Неговият диаметър е от 36 до 119 метра, като скоростта му е била 13 километра в секунда. Небесното тяло извършва пълен оборот около Слънцето за 1,12 година.

Астероидът 2010 WC9 беше открит през 2010 година от обсерваторията в Аризона. По изчисления на астрономите той не се е приближавал толкова близо до Земята от 300 години.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

яверт

преди 5 години

Този астероид е малък и би причинил само локални катаклизми.Астероидът,който би могъл да причини по-големи катаклизми,но отново недостатъчни да предизвикат край на цивилизацията е Апофис,който е около 300 метра.Той ще мине много близо до Земята през 2029 година и има голяма опасност да се сблъска с нея.

20

явер

преди 5 години

Една лунна сонда на НАСА се повреди и падна неконтролируемо на Луната,но продължи да изпраща звуков сигнал до Земята.Няколко часа се е чувало кънтене,което учените не могат да си обяснят,даваха го по Nat Geo.Също така Луната е идеално кръгла,няма друго такова твърдо космическо тяло,било то спътник или планета.

19

Анонимен

преди 5 години

До 2010 WC9Глупости ! Луната е холограма !!! Щеше да мине през нея.Ох, ячакай да си пия хапчетата. Моите свършиха и сега взимам от Фармацевта. Викат му Пешо Фармацевта, защото изнасяше работи от аптектие, дете не са за изнасяне. Ама па на мене си ми харесват.

fallback