Снимка: архив, Reuters

Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че морското течение Гълфстрийм значително се е забавило - скоростта му е най-малката през последните 1600 години, съобщи Лента. По мнението им, това може да доведе до поява на сурови зими в Западна Европа, ускорено повишаване на морското ниво и намаляване на тропическите дъждове.

Гълфстрийм е част от Атлантическата меридионална циркулация - система от течения, включваща топли потоци, които се движат от юг на север в горните слоеве на океана, и студени води, които се движат в обратна посока в океанските дълбини, пише БТА.

Глобалното затопляне пречи на охлаждането на водата, а топенето на ледовете в Арктика става причина големи количества прясна вода с малка плътност да попаднат в Северния ледовит океан.

Учени изследвали седименти близо до нос Хатерас в Северна Каролина, край който минават топлото течение Гълфстрийм и студеното Лабрадорско течение. То е свързано със завихряния на наносен пясък, които са опасни за корабите. По размерите на датираните песъчинки може да се съди за силата на течението през даден период.

Оказало се, че скоростта на Атлантическата меридионална циркулация е достигнала рекордния си минимум за над 1500-годишен период, като е намаляла с 15 процента. Тя започнала да се забавя след края на т.нар. малък ледников период през 14-19 век. Тази тенденция продължила в резултат на глобалното затопляне.

Учените заключили, че скороста на Гълфстрийм ще намалее още повече, тъй като земната атмосфера продължава да се нагрява вследствие на изгарянето на изкопаеми горива.

Коментари Напиши коментар

35

Handel

преди 11 месеца

Втората любима тема на сopосoидитe след джендерите. Третата е феминизма - мъжете и жените са равни... само когато е изгодно на феминистките. И четвъртата - ако се осмелиш да кажеш нещо на тема нелегална имиграция значи си расист.

34

Анонимен

преди 1 година

Къде ги четеш тия неща не знам, но в това което си постнал ясно е казано че дусперснатите се използват за дисперсиране на големите петролни агрегати в по малки за да може те по лесно да бъдат преработени от океана. Никъде няма и дума че петролът остава на дъното. Ясно написано че за първи пит дисперсанти се ползват на такава дълбочина. Иначе те обикновено се разливат на повърността. Ако е само въпроса да пишем добре....ама има и такива които четат.

33

Анонимен

преди 1 година

Само да кажа. Дисперсантът не разтваря петрола, а го потапя на дъното и точно затова е забраен за използване, освен ако не е голяма белята и се разреши изрично от месните власти. А тия филми на повърхността си ги гледайте на кино.