fallback

Българска космическа оранжерия може да изхранва първата човешка колония на Марс около 2030 г.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на лаборатория Космически биотехнологии Илияна Илиева разказа повече за проекта, като първо обясни какво представлява самата оранжерия:

"Космическата оранжерия е техногенна среда - прецизна и контролирана, която цели да осигури всички необходими условия на околната среда за оптималното отглеждане на растения".

И допълни, че това включва светлина, почва, вода, минерални елементи, с които растенията да се хранят, развиват нормално и така да достигнат пълен жизнен цикъл на развитие.

По време на разговора бе представен макет, който наподобява истинските размери на космическата оранжерия "Свет", оперирала на борда на станция МИР от 1988 г. до 2000 г., в която са проведени уникални експерименти с отглеждане на растения.

"Това, с което ние ще допринесем на мисията, предвидена за 2030 г. на Марс, е сегментът "Растения" за осигуряване живота на екипажите", подчерта Илиева.

Холандският частен проект за създаване на колония на Марс "Марс уан" вече подбра 100 кандидати. Кацането им е насрочено за 2025 г. Колонията ще е постоянна и връщане на Земята не се предвижда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Р. Тодоров

преди 4 години

На времето аз бях конструктор на Свет 1и2 от тогава след като напуснах ИКИТ-БАН там не са мръднали и см на пред, през това време аз конструирах и изработих оранжерия с управляема гравитация СПЕЙС-ЕДЕМ с 2 кв. м работна площ срещу 0,1 кв.м на СВЕТ, в новата к.оранжерия се имитират условията на земята дори и мълнии.

26

Анонимен

преди 6 години

Коментарите показват нивото на родното образование. Пълно с провали ли се в живота бачкатори цял ден се оплакват в коментарите. Я си сърбайте ракията не се обаждайте където не ви е работа.

25

Анонимен

преди 6 години

До 123Ко?

fallback