Българска космическа оранжерия може да изхранва първата човешка колония на Марс около 2030 г.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на лаборатория Космически биотехнологии Илияна Илиева разказа повече за проекта, като първо обясни какво представлява самата оранжерия:

"Космическата оранжерия е техногенна среда - прецизна и контролирана, която цели да осигури всички необходими условия на околната среда за оптималното отглеждане на растения".

И допълни, че това включва светлина, почва, вода, минерални елементи, с които растенията да се хранят, развиват нормално и така да достигнат пълен жизнен цикъл на развитие.

По време на разговора бе представен макет, който наподобява истинските размери на космическата оранжерия "Свет", оперирала на борда на станция МИР от 1988 г. до 2000 г., в която са проведени уникални експерименти с отглеждане на растения.

"Това, с което ние ще допринесем на мисията, предвидена за 2030 г. на Марс, е сегментът "Растения" за осигуряване живота на екипажите", подчерта Илиева.

Холандският частен проект за създаване на колония на Марс "Марс уан" вече подбра 100 кандидати. Кацането им е насрочено за 2025 г. Колонията ще е постоянна и връщане на Земята не се предвижда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase