снимка: Ройтерс
fallback

Бил и Мелинда Гейтс са известни с инвестициите си в глобални здравни инициативи. Със своята частна фондация  Bill & Melinda Gates Foundation сега те ще участват с инвестиция от 140 млн. долара в компания от Бостън, която възнамерява да предотврати инфекциите с вируса на СПИН, предава Wired. Общата сума на инвестиционния рунд е 206 млн. долара.    

Intarcia Therapeutics разработва медицински имплант, който ще се поставя подкожно и ще доставя постоянен поток от анти-ХИВ лекарства под формата на 6- или 12-месечни партиди. Това ще освободи ХИВ-позитивните от задължението да помнят, че трябва да вземат лекарствата си всеки ден. Имплантът ще се презарежда веднъж или два пъти годишно.

Този тип лечение се нарича Pre-exposure prophylaxis (PrEP), а тези, които приемат всеки ден лекарството, намаляват риска от инфекция с 90%, показват данни на американския център за контрол и превенция на болестите.

Чрез ползването на импланта Intarcia иска да замени дневния прием на лекарства. Малкият съд ще трябва да се заменя до два пъти годишно. Все пак изобретателите работят и над по-дълъг срок, така че имплантът да може да заменя само веднъж годишно. Методът се е използвал за първи път в Субсахарска Африка, където вирусът на ХИВ е особено разпространен и рискът от инфекция е висок.

Освен това има и вариант този имплант да се използва при пациенти, болни от диабет тип 2. Intarcia Therapeutics вече вкара в американските регулаторни органи документите за комерсиално използване на импланта през ноември, така че той може да влезе в употреба сравнително скоро. Засега обаче не е известна цената, срещу която болните от СПИН ще могат да използват новото средство.

Още подобни новини четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Изгърбич Задвратян

преди 7 години

в субсахарска незнамквоси е добре да им импланират не модули, а пластичен експлозив.

6

Анонимен

преди 7 години

добре де, това не е лекарство, а улеснение ... т.е. устойчив бизнес модел, който би довел до продажби и печалба. Къде е иновацията, къде е лечението? Гейтс фондация или инвестиционен фонд има?

5

Анонимен

преди 7 години

Русофилите-путинисти...да започват да плюят по лошите капиталисти, които имат милиони, на гърба на изстрадалия народ.Нещо как САЩ са измислили СПИН, за да завладяват света, как умишлено не искат да откриват лек срещу рак, спин, грип, настинка...конспирация на американските корпорации и т.н. и т.н.А...и...Путин е велик и ще се пребори с лошите империалисти.

fallback