Кадър: YouTube
fallback

Телескопът "Хъбъл" е заснел гейзери на повърхността на Европа, спътник на планетата Юпитер, съобщиха от НАСА.

Откритието подхранва надеждите за откриване на други форми на живот в галактиката, защото където има вода, там има и живот.

На кадрите се вижда активност, подобна на гейзер. Това е ключово доказателство, че под повърхността на спътника има океан.

Учените са особено ентусиазирани, защото благодарение на гейзерите ще могат да изследват планетата и скритите в нея океани без да трябва да дълбаят през дебелата ледена обвивка.

Ако наличието на гейзери бъде потвърдено, Европа ще бъде вторият спътник в Слънчевата система, за който е известно, че има гейзери с водни пари.

НАСА обяви и бъдеща мисия до спътника на Юпитер, която може да потвърди наличието на гейзерите.

Вижте гейзерите в следващото видео!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

николай

преди 7 години

До 20 НАСА в момента има единствено добър екип занимаващ се с 3D анимация,най-вероятно китайци.

23

Анонимен

преди 7 години

Първо, това не е новина от около 2012г., то и съществуването на гейзери не е потвърдено категорично, второ, подобни неща не са за този гейзерски форум, трето, самата статия е леле мале ...."защото където има вода, там има и живот" .... "бъдеща мисия до спътника на Юпитер, която може да потвърди наличието на гейзерите".... Брррхххх,

22

Анонимен

преди 7 години

Двигателят РД-180 е създаден на базата на РД-170, който се е ползвал от тежката ракета Енергия. По поръчка на НАСА е и пондоговор руснаците могат да го продават само на НАСА. За техните ракети са направили друга версия - РД-190. Да САЩ нямат такъв двигател, но не, защото не могат. В началото на 90-те е било по-удобно да купят готов продукт. Който е и качествен.

fallback