Снимка: Архив, Reuters

След като две години изследва кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко от орбита, сондата "Розета" ще приключи мисията си, като падне в пещера на повърхността й на 30 септември, съобщи Ню сайънтист, цитиран от БТА.

Още по темата

Пещерата е наречена Деир ел-Медина - на селото, където бяха открити парчета керамика, които дадоха богата информация за живота в Древен Египет. Тя е в район с дълбоки ями, като от някои понякога зрелищно изригват струи прах.

"Розета" видя от орбита издатини по стените на ямите, които приличат на споили се останки от материала, образувал кометата. Тези парчета вероятно са от най-ранните дни на Слънчевата система и могат да дадат важна информация за този период.

Свободното падане на "Розета" към ямата ще е от височина 20 км. През цялото време сондата ще прави снимки и ще събира данни за повърхността под нея.

След това ще сподели съдбата на спътника си - спускаемия апарат "Фила", който падна на кометата малко по-недодялано от очакваното през 2014 г.

Сондата "Розета" беше изстреляна през 2004 г. От август 2014 г. европейският космически апарат е в орбита около кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.

Три месеца по-късно "Розета" спусна на повърхността й модула "Фила". "Фила" стана първият космически апарат в историята, спуснал се успешно на повърхността на комета. Той функционира само 60 часа, след което изгасна поради липса на достатъчно слънчева светлина, която да захранва батериите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase