Кадър: YouTube
fallback

Доктор Валентин Иванов е част международния екип от учени, който откри космическия обект, за който се предполага, че е планета, която обикаля около звезда, в непосредствена близост до нашата Слънчева система.

На практика тази планета е най-близката до нашата, защото тя е на разстояние само от 4 светлинни години от планетата Земя, обяви той.

По думите му със съвременните ракетни технологии изпращането дори на автоматична станция до там ще изисква... 70-80 хиляди години.

Oще по темата

Планетата обикаля около звезда - червено джудже, известна като Проксима. Има вероятност тази екзопланета да прилича на Земята, да е скалиста и подобно на Луната да е обърната винаги с едната си страна към своето Слънце, което я прави потенциално твърде топла от едната страна и твърде студена от другата, но вероятно в един определен периметър температурата може да е около нулата и съответно да има условия за вода и съответно... живот.

"Откритието е от изключителна важност за астрономите, защото позволява на човечеството да изучава подобна на Земята планета, а в бъдеще дори може да получи изображения от нея", обясни пред БНР астрономът Валентин Иванов от Европейската южна обсерватория в Германия.

Планетата свети в червено, затова и научно-популяризаторският проект, който се занимава с нея, е наречен "Бледа червена точка" и цели откриването именно на такива планети.

"Освен това проектът цели и популяризиране на науката, а участниците публикуват редовно резултатите от изследванията си и показват стъпка по стъпка как се прави науката и развенчават митове около нея", допълни Иванов.

Планетата е била открита преди 16 години, но не е окачествена като такава заради съмнения, че част от характеристиките ѝ се дължат на активността на самата звезда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Занзибар

преди 7 години

Теорията на Дарвин е глупост, която е отхвърлена от десетки години вече. Има книги по тоя въпрос, четете. Неотдавна откриха организъм, който тотално се противопоставя на теорията. Развитието на човека го доказва също. Ако приемем целият земен период за 1 ч., 59м. и 58сек. развитието е черта/да се чете-няма го/ в последните 2 секунди, БУМ и имаме мислещ организъм, който да се наложи над всички останали. Четете истинската история, не клишетата на ционистите.

69

Росен

преди 7 години

До До КироЗапитваш си много правилен въпрос. Отговора, на който можеш да намериш в Божието Слово - Библията :) Поздрави

68

До Киро

преди 7 години

И аз съм се замислял много пъти за характеристикити на живота. Коя е силата, която кара живота да консумира енергия (да се храни) и да се размножава, за да не изчезне. Защото наистина както на късмет би се появила една амино-киселина, така в следващия момент може да се разпадне на съставните и части. Но има нещо, което е в основата на всичко живо - желанието да оцелее и да се продължи да съществува.

fallback