Снимка: Reuters, архив

Някои гъсеници използват "анални барабани", с които тропат по листата, за да привлекат нови приятели, установи изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Животните от вида Drepana arcuata били забелязани да търкат косъмчетата от задните си части, с които създават специфични вибрации. По този начин те призовават своите събратя да се присъединят към тях в копринените им убежища. Гъсениците ги изграждат в листата на брезите в Северна Америка. Тези пашкули осигуряват на гъсениците безопасно място, където да се развиват. Но за да се направят укритията, са нужни доста голям брой животни, поради тази причина те "барабанят" за подкрепления.

Този странен навик на насекомите бил открит от екипа на Джейн Як от канадския университета Карлтън в Отава. Барабанният звук на гъсениците бил регистриран с помощта на лазерен виброметър. Усиленият звук прилича на рев на лъв.

По време на две от своите 5 метаморфози гъсениците на Drepana arcuata живеят в общи копринени пашкули. Когато преминат през третата си мутация, те отиват да се развиват самостоятелно. Тогава те започват да вибрират, за да маркират територията си. Но същото правят и когато започват да строят убежища, за да привлекат и други събратя в изграждането им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase