Снимка: Reuters
fallback

Експерти прогнозират, че до края на настоящия век нивото на Световния океан ще се повиши с между 28 до 131 сантиметра в зависимост от улавящите топлина газове, които се отделят от индустриална дейност и транспорт.

Глобалното затопляне е причина за по-бързото покачване на морското равнище през последния век, отколкото през изминалите три хилядолетия, съобщава Франс прес, позовавайки се на резултатите от редица проучвания.

Изследователите са се "върнали" с близо 3000 години назад във времето. Екип от учени е предприел щателно "геоложко детективско разследване" на десетки места по света, за да картографира покачването и спадането на морското равнище.

Проучването показва, че до 80-те години на 19-и век и началото на индустриалната епоха, най-бързото покачване на морското равнище е било с около 3 до 4 сантиметра на век с минимално отклонение. За период от 2000 години  покачването или спадането на глобалното равнище е от 7,5 сантиметра.

През 20-и век обаче морското равнище се е покачило с 14 сантиметра в резултат на топенето на ледници. През последните над 20 години учените наблюдават ускоряване и от 1993 г. отчитат степен на покачване с 30 сантиметра на век.

"Няма съмнение, че през 20-и век морското равнище се е покачило най-бързо. Причината е, че температурите са се повишили заради употребата на изкопаеми горива", казва ръководителят на изследователския екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 8 години

Понеже тези учени не си казват имената, та да попитам. Те не са ли същите дето преди 25 г. ни убеждаваха, че оловото в бензина е напълно безопасно за хората? Разбира ст тогава им плащах други.

12

онз

преди 8 години

един шамар с крак между гръбначния кош, наброска. океанът ще се повиши В ИНТЕРВАЛА ОТ - ДО, ИЛИ ОТ 28 ДО 131. а междувременно си набий междуто в междоушието.

11

иван

преди 8 години

Така е като крият чистата енергия която може да облекчи бедните а и няма да отделя вредни газове

fallback