Снимка: архив Reuters
fallback

Ново японско изследване обещава да подкрепи проучванията за произхода на живота в далечния космос, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Химичните съставки, изграждащи биологичния живот, са се появили при формиране на звезди. За кои звезди обаче става дума? Къде се намират те? Кога е станало това?

Астрофизикът Такеши Сакай е на мнение, че големи звезди, родени в звездни купове, които се намират на разстояние 10 000 светлинни години от нашата планета, държат ключа към произхода на живота. Изследването им обаче е трудно.

"Ползвам големия радиотелескоп АЛМА /Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array -ALMA/ в Чили, за да изследвам формиране на звезди - поясни Сакай. - Наблюдавам масивни звезди, формирани в купове, които са на разстояние около 10 000 светлинни години от Земята. Масивните звезди играят важна роля в еволюцията на галактиките и съхраняват тайни за произхода на живота на Земята."

Учените смятат, че приблизително 70 на сто от всички звезди могат да се открият в звездни купове. Повечето звезди в най-близките и най-лесни за изследване купове обаче са с малка маса.

С помощта на нови технологии учените имат по-големи възможности да изследват далечни звездни купове. Като наблюдават промените в химичния състав на звездни облаци в далечни купове, учените могат да установят местонахождението им и да изследват ранните етапи от формирането на звезди.

Сакай и колегите му открили доказателства за съществуване на плътен облак, съдържащ голямо количество въглероден моноксид, амоняк и сложни органични молекули, а това навежда на мисълта за формиране на млада звезда. Тя е само на 1000 години.

"Надяваме се, че изследването ще увеличи познанията ни за формирането на галактики и ще хвърли светлина върху произхода на живота на Земята", отбеляза Сакай.
Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Нейшънъл Джиографик

преди 8 години

Тез японски учени са много неинформирани , бе ! Те " Нат Жио " не гледат ли ? Там филмчето с езерцето с топлата минерална вода и незнамси к1ви соли , дето молекулите се групирали и хоп - появили се клеткиии ! Блажени са вярващите !

12

Наблюдател

преди 8 години

Не е във възможностите на съвремената наука нито в близко,че и по-далечно бъдеше да отговори на тоз "?". Още повече той е и неправилно поставен, а и мисленето е доста ограничено. Специално на Земята живота е привнесен, все 1 случайно или нарочно. След което той се развива съобразно местните условия, като няколко пъти междувременно е модифициран и то от по-висш разум. Човека Homo sapiens-sapiens e последният такъв - продукт на генно инженерство.

11

Анонимен

преди 8 години

Е, няма смисъл! Няма! Кръвоносната система на човека е базирана на ефекта на дюзата, а той пък е открит от човека преди повече от 150 години! А човеци има повече от 150 години. Извода е: човекът, а и не само той е създаден от разум много, много, много развит. А като доказателство в добавка - не може да се развие форма на живот без да има УСЛОВИЯ за него. Така че японците изобщо да не се напъват, няма смисъл! Ами да вземат да кажат тези неща!? Да, ама не!! Ще измислят какво ли не друго!?!?

fallback