Снимка: Reuters
fallback

Експерт по съдебна медицина пресъздаде лицето на Исус Христос с помощта на последните технологии, пише "Мирър".

Резултатът е доста далеч от високият мъж, с руса коса и сини очи и е доста далеч от образа, който сме свикнали да виждаме в библиите и стъклописите по цял свят.

Характеристиките на "истинския" Исус са типични за близкоизточните евреи в областта Галилея на Северен Израел.

Образът е създаден от Ричард Нийв, който е използвал техниките на съдебномедицинската антропология, намиращи най-често място в разкриването на престъпления.

Нийв не за първи път пресъздава знакови личности. Досега е реконструирал образите на Филип II Македонски, бащата на Александър Велики.

При реконструирането на образа на Исус - Нийв е ползвал разказаното от Библията, а именно, че преди разпятието, Юда Искариотски е трябвало да каже на войниците кой е Исус, защото е бил неразличим от учениците си.

Нийв и неговият изследователски екип се снабдили с автентичен череп с подобна датировка от израелските археолози. Създали впоследствие компютърен образ на черепа и го "облекли" в мускули и кожа, за да се постигне автентичен образ на човек от тази епоха. Екипът подозира, че Исус също така е имал брада и къса къдрава коса, в съответствие с еврейската традиция.

Исус е бил под 1,60 м. и предвид, че е бил дърводелец, вероятно е работил на открито. Така че учените предполагат още, че е имал здрава физика и слънчев загар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Аско

преди 4 години

Искам и аз да споделя моя сън ,и ще се радвам ако някой ми помогне да го разталкувам,прди около 15г сънувах Бог ,сънят ми се състоеше в това ,че аз бях на много светло място(всичко беше в много ярка светлина )аз седях поклонен и виждах само един крак ,който го покриваше до бедрото бяла роба ,която се сливаше със светлината ,беше убут с обикновен кафяв сандал с 3 презрамки ,през цялото време аз седях и гледах кракът му, без да мога да погледна нагоре за да разбера кой го носи ,след това се сабудих и в мен бошуваха емоции който до тогава не бях изпитвал ,на радост ....след толкова години се зами

140

Ави

преди 8 години

<html><body><!--StartFragment--><span style="color: rgb(20, 24, 35); font-family: helvetica, arial, sans-serif; font-size: 12px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 16.08px; orphans: ***; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 1; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(246, 247, 248);"><span>Поредна манипулация. Това не е реконструкция по черепа на Исус, защото Исус е жив и е недостъпен за антрополозите.<span class="Apple-converted-space"></s

139

Мен

преди 8 години

Чакай да видя дали съм разбрал правилно, някакъв пишман учен неразбрал какво пише в Библията - понеже там няма такъв текст че Иисус бил неразличим от учениците си, това са измислици. Значи тоя псевдо учен и най-вероятно анти-християнин взима някакъв произволен череп за който предполага че е от същия период и за който предполага че е на евреин и почва да си измисля на негова база как трябва да е изглеждал Господ Иисус Христос? Много научно няма що!

fallback