Снимка: Reuters

Вече е ясно какво се е случило с климата и атмосферата на Марс.

На пресконференция НАСА обяви няколко големи научни открития на мисията си Maven.

Учените вече знаят: преди милиарди години Марс е била топла и влажна планета с дебела атмосфера, която пази хубавия климат на планетата. Марсианският пейзаж някога е бил от дълги реки, водещи към езера и океани. Този свят обаче контрастира напълно със сухата и студена планета, която познаваме днес. Въпросът, който вълнуваше учените, беше какво се е случило, за да се променят така динамично природните условия там.

Отговорът се оказва прост: вятърът. Измерванията на Maven показват, че слънчевите магнитни бури буквално са издухали марсианската атмосфера. Те са отстранили от атмосферата газове като кислород и въглероден двуокис от планетата - важни елементи за живота.

Това откритие може да означава, че атмосферата е загубена в много ранна фаза от историята на планетата.

"Теоретично това може да се случи и със Земята, която също губи йони", коментираха от НАСА по време на конференцията. Но планетата ни засега е добре - магнитното й поле я защитава от "издухване".

Maven също така е установила сияния на Марс, които наподобяват северното сияние на Земята. На нашата планета те се образуват, когато заредени от слънчевия вятър частици влизат в магнитното поле. Там се сблъскват с атоми на газ в атмосферата.

 Причината за полярното сияние на Марс вероятно е остатъка от магнитно поле на планетата, което означава, че вероятно то е видимо на по-голяма площ.

Друго основно откритие е, че част от праховите частици на Марс са от междупланетан произход. Тоест - от други космическа тела са.

Мисията Maven беше изстреляна през септември 2014 г. Неговата цел беше да установи какви са били климатичните промени, настъпили на планетата в последните 4 млрд. години.

Ето и как се е случило всичко това:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase