Снимка: Reuters, архив
fallback

Международен екип от астрономи оповести, че открил звездна система, подобна на Слънчевата, съобщи ЮПИ, цитиран от БТА. Това вдъхва надежди на учените, които търсят подобни на Земята скалисти екзопланети в обитаемата зона.

Като ползвали данни, събрани от 3,6-метров телескоп на Европейската южна обсерватория, астрономите открили местонахождението на подобна на Юпитер газова планета, която кръжи около звезда, сходна със Слънцето. Далечният газов гигант не само е сходен с Юпитер по масата, размерите и състава си, но и орбитира около своята звезда на разстояние, което е почти същото като това между Юпитер и Слънцето. Звездата, около която орбитира "двойникът" на Юпитер, е кръстена HIP 11915. Масата, възрастта и съставът й са сходни с тези на Слънцето.

Откриването на звездната система ще позволи да се идентифицират нови планети. Обичайният състав на HIP 11915 кара учените да смятат, че в звездната система вероятно са еволюирали подобни на Земята скалисти планети.

Звездни системи бяха открити от мисии като "Кеплер", които търсят екзопланети. Най-лесни за откриване са звездните системи, в които издути планети кръжат в тясна орбита около звезди. Тези планети блокират излъчваната от звездата светлина. Във въпросните звездни системи обаче е по-малко вероятно да бъдат открити подобни на Земята планети, каквито търсят учените.

"Търсенето на планета, подобна на Земята, и на звездна система, сходна със Слънчевата, е сред най-вълнуващите в астрономията", заяви изследователят Жорже Мелендеш от университета на Сао Пауло.

"След две десетилетия, преминали в търсене на екзопланети, най-после наблюдаваме газови гиганти, сходни с тези в Слънчевата система, благодарение на инструменти като телескопа HARPS", отбеляза ръководителката на изследването Меган Бедел от Чикагския университет.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в Astronomy & Astrophysics. /Йордан Ачков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 8 години

Мн кефят коментарите в стил "Планети не се ядат"

2

алхимика

преди 8 години

Съвременната астрономия стана обикновена астрология, средство за източване на държавните бюджети. Сегашните астрономи за разлика от предишните ни бомбардират с наукоподобни измишльотини на които по-лековерните хора се връзват от раз. Това са скалъпени, изсмукани от пръстите научни "открития" за балъците!

1

Анонимен

преди 8 години

Е!! Й КАКАВО ОТ ТОВА? НАС ГРЕЕЛИ НИ ТАЗИ ПЛАНЕТА КАТО Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ДАЛЕЧИНА??? АМА НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВДАВАТ МИЛИАРДИТЕ ДОЛАРЧЕТА КОИТО ГУШКАТ ПСЕВДО УЧЕНИТЕ ТРЯБВА ДА ИМА СЕНЗАЦИИКИ!!!

fallback