Снимка: flickr

Над 400 компании от цял свят са проявили интерес към българска система за автоматизация на дома, обяви пред БТА Димитър Димитров - изпълнителен директор на компанията Allterco, която разработи "She".

Бъдещето на информационните и телекомуникационни технологии беше представено на CommunicAsia 2015 – най-голямото технологично изложение в Азия. То се състоя в Сингапур.

За пръв път тази година българска компания представи иновационно решение, с което страната ни се нареди сред едни от най-обсъжданите дестинации за развитие на бизнес и технологии.

На изложението в Сингапур над 1 800 изложители от 56 страни демонстрираха своите продукти и услуги в областта на умните технологии, 5G, Big Data и облачните платформи.

Интерес към системата са проявили много азиатски страни

Интерес към българската система за автоматизация на дома са проявили от Сингапур, Малайзия, Индонезия, Тайланд и Индия. Моделът, по който ще се предлага системата също е изключително конкурентен - потребителят заплаща първоначална минимална такса, за да получи стартовото оборудване, с което да автоматизира дома си.

"След това се преминава на месечен абонамент, който в никакъв случай няма да надвишава цените за кабелна телевизия и интернет", твърди Димитров.

Системата за управление на дома излиза на пазара у нас в края на месеца, а първите доставки се очаква да се появят по магазините на мобилните оператори през юли.

Според Димитров системата ще се предлага на пазара в различни пакети в зависимост от нуждите и изискванията на потребителите. Така например ще може да се избира между оборудване само за сигурност, само за енергийна ефективност, само за контрол на осветлението и електроуредите, както и пълен пакет от всички услуги и продукти.

Освен това хората не трябва да подменят своите електроуреди, за да се синхронизират със системата. Тя ще работи еднакво добре както със старите уреди, така и с последните модели, излезли на пазара.

"сичко, от което се нуждае човек, за да използва тази система, e смартфон или таблет", допълни Димитров.

Системата прави дома по-сигурен и защитен

Системата, която България представи на изложението интегрира в себе си 3G модул, Wi-Fi, сензори за температура, влажност, светлина и чистота на въздуха, приемник и предавател на инфрачервени лъчи и радиочестотни вълни.

Без допълнителни аксесоари системата може да управлява телевизори, аудиоуредби, климатици и всеки друг електроуред, който използва дистанционно управление.

Благодарение на допълнителните датчици за движение, прозорци и врати, както и сензорите за пожар и наводнение, системата прави дома много по-сигурен и защитен, като дава възможност на собственика на жилището да получава информация за настъпилите събития по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase