Снимка: Reuters
fallback

Британски учени съобщиха, че са открили непубликуван текст на английския физик Исак Нютон, посветен на движението на водата в дърветата. За находката съобщава сп. Nature Plants, цитирано от БТА.

Нютон води записките в бележника си през периода 1661-1665 година, по време на обучението си в Кембриджския университет. В него се съдържат наблюдения, размишления и разкази за различни опити в областта на математиката, физиката и метафизиката.

Наследниците на Нютон са сметнали, че съдържанието на бележника няма защо да бъде публикувано. През 1872 г. те го подаряват на Кембриджския университет. Работещи с архива учени са открили сега в него текст от половин страница с мисли на Нютон за това как водата се движи от корените до листата на дърветата. Нютон пише за ролята на светлината и движението на частиците вода от напълнените с нея капиляри на растенията. Съвременното обяснение се основава на капилярния механизъм на вертикалното движение на течностите и на осмозата.

Научното обяснение на вертикалното движение в растенията се появява едва 200 години по-късно. Въпреки че Нютон не описва всички детайли на процеса, неговите мисли се оказват пророчески. Научната терминология на видния физик се отличава от съвременната, но основният механизъм на движението на водата е описано изключително вярно от Нютон.

Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Приносът му в развитието на математиката и различните области на физиката изиграва важна роля в Научната революция. Смятан е от мнозина за най-великия и най-влиятелен учен, живял някога на нашата планета.

В областта на механиката Нютон открива закона за всемирното привличане и чрез предложените Закони за движение поставя основите на класическата механика. Освен това формулира принципа за запазване на импулса и момента на импулса, пръв показва, че движението на небесните тела и на предметите на Земята се подчинява на общи закони, демонстрирайки съответствието между законите на Кеплер за движението на планетите и собствената си теория за гравитацията и премахвайки последните съмнения към хелиоцентричната теория.

Сред многобройните проблеми, които изследва Нютон, са също разлагането и природата на светлината, скоростта на звука, охлаждането, произходът на звездите. Той конструира първия действащ рефлекторен телескоп и развива своя теория за цветовете, основана на наблюденията на разлагането на бялата светлина с призма.

Работейки над проблемите на физиката, Исак Нютон поставя началото, едновременно и независимо от Готфрид Лайбниц, на математическия анализ, който е в основата на развитието на науката до наши дни. Той също така описва разлагането на бином, повдигнат на степен, създава числен метод за намиране на корените на функция и допринася за изследванията на степенните редове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

от сидни ав$$тралия

преди 9 години

е като е толкова умен има ли повече $$$$$ от мен или не? Нищо за това не пишетето така всеки който завърши общинските курсофе за ограмотяване на ромското население може да се нарече велик ученЦар Киро също има тефтерче решаващо всякакви проблеми но за него статия кога ще пишете м?

9

физик

преди 9 години

Нютон е велик.Но изказаните съображания в случая нямат нищо общо с научната интерпретация.И преди 2600г. започват за говорят за атоми, но това не означава, че са описали днешвата квантова механика. Просто верни догадки, но не и наука.Нютон е велик, там където целенасочено е работил. При това повече от 100г. преди Паисиевата история.

8

любител

преди 9 години

За мен беше интересно да прочета статията, и даже не забелязах грешките, наследени (очевидно) от английския словоред, автоматичния преводач и недобре свършената редакторска работа. Въпреки всички недостойнства по отношение на буквата давам 7+ за съдържанието! За тези, които само мразят е жалко, че не могат да се докоснат до нещо истинско без да го обругаят.P.S. Люк и Йода, успяхте да ме разсмеете до сълзи!

fallback