Снимка: БТА
fallback

Американски астрономи обявиха, че е открита първата планета, която едновременно притежава подобни на Земята размери и се намира в т.нар. обитаема зона, тоест отстои от своята звезда на такова разстояние, което прави възможно съществуването на вода в течно състояние, следователно и на живот, съобщи Асошиейтед прес.

Планетата Kepler-186f се намира в системата на звездата - червено джудже Kepler-186. Тя е пета по ред от нея, а диаметърът на планетата е само с 10% по-голям от земния, разказва водещият автор на изследването Елиза Куинтана от института SETI, пише сп."Уърлд сайънс".

През последните 20 години са открити под 1800 екзопланети (тоест планети, които са отвъд пределите на нашата Слънчева система), при това по-малко от 20 от тях са в обитаемата зона, припомня Нюзру. Всички те обаче са по-големи от Земята и по всяка вероятност са газови гиганти, подобно на големите планети в Слънчевата система.

Размерите на Kepler-186f позволяват да се предположи, че тялото й е твърдо, както и на планетите от т.нар. земна група - Меркурий, Венера, Земя и Марс, пояснява Томас Барклай, изследовател от проекта "Кеплер".

Kepler-186f се намира на разстояние 490 светлинни години от Земята, което е прекалено далеч, за да могат изследователите да проучат атмосферата дори с помощта на телескопите от следващо поколение, казва Куинтана.

Учените подчертават, че досега са обработени само три четвърти от данните от телескопа "Кеплер". А това означава, че в останалите 25 процента сигурно се крият още много изненади.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 10 години

До ФутурологКакво си пушил бе брат..

49

Dante_18

преди 10 години

Ако можем сега да пътуваме със скоростта на светлината ще ни трябват още 500 години за да се доберем до там============================Това не е вярно.Само за хората извън кораба ще изминат 500 години.За хората на кораба ще изминат само няколко години (10 гоини или нещо такова при 0.999% скороста на светлината не ми се занимава да изчислявам точно.)

48

Dante_18

преди 10 години

В миналото преди 5000 - 6000 години хората са разполагали с много по развита технология отколкото е днес .Строителна, архитектурна и инжинерна мисал е била по-напреднала и това е факт.--------------Това НЕ Е факт, а най-обикновено фантазиране.

fallback