Снимка: Reuters
fallback

Арктика потъмнява заради топенето на ледовете в океана и затопля Земята, защото заради повечето открити води през лятото се отразяват по-малко от слънчевите лъчи, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американски климатолози.

Така цялата Земя поглъща повече топлина от очакваното. Допълнителната абсорбирана енергия е толкова много, че е колкото една четвърт от парниковия ефект на въглеродния двуокис, пише БТА.

От 1979 г. до 2011 г. Северната полярна област е станала по-тъмна с 8 процента, установиха учени от института "Скрипс".

Ледът над океана там се свива през лятото и отново се увеличава през есента. През септември, когато е най-малко, той се свива средно с 90 650 кв. км на година от 1979 г. Покритият със сняг лед отразява няколко пъти повече топлина от тъмния открит океан, който остава след топенето, каза климатологът Иън Айзенман. Тъй като във водата попада повече слънчева светлина, тя се затопля и след това върху нея по-бавно се образува лед през есента.

Докато по-ранните подобни изследвания са на базата на компютърни модели, този път учените са използвали спътникови измервания, с които са преценили как се отразява слънчевата светлина. Резултатите показват, че потъмняването е два или три пъти по-голямо, отколкото според предишните изчисления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Гецата

преди 10 години

Причината за затоплянето е продължаващото отслабване на геомагнитното поле, което пропуска повече и все повече лъчи. А тъпотиите за въглеродния диоксид са, за да се изкарат некой и друг милиарда евро от будалите от ЕС...

5

opa

преди 10 години

Планетата е динамична екосистема следваща своите цикли, каквото и да направи човека няма как да го промени, може да забави или забърза някои процеси /но за сега главно замърсява и унищожава/, но за всичко останало може само да седи и да наблюдава безучасно. Скоро, а може би не чак толкова скоро, пъзелът ще се започне да се пренарежда отначало и за нас ще остане само адаптацията и еволюцията като средство за оцеляване. И какво се оставили зад себе си за няколко хилядолетия? Само разруха..

4

!!!!!!!!!!!!!!!

преди 10 години

Slagaite ledo generatori i taka shte izbegnete za toplqneto sys slun4evi paneli zahranvani, izdigashti se zaedno s panelite dokato pravqt led ednovremenno

fallback