Пещерата Кесем. Снимка: Reuters
fallback

Учените са открили може би най-древното място на Земята, използвано от човека за редовно палене на огън с цел приготвяне на храна. Това се оказа пещерата Кесем, намираща се близо до град Рош Аин в Израел, пише NEWSru.

След анализ на почвата, взета от центъра на пещерата, били установени два периода на палене на огън на това място, разделени от период, в който пещерата не е била обитавана. По-ранният период се отнася към времето отпреди 300 000 години, се казва в изследването на учените от института Вайцман и университета на Тел Авив. Резултатите от изследването са публикувани тази седмица в списание Journal of Archeological Science.

Учените предполагат, че човек се е научил да използва огъня преди около един милион години, но до момента възрастта на най-ранните неоспорими свидетелства за контрол на човека над огъня и използването му за приготвяне на храна се оценяваше на 110 000 години /водопадът Каламбо в Замбия/.

Разкопките в пещерата Кесем се провеждат от 2000 г. През 2010 г. тя придоби международна известност след откриването на данни за това, че може би е била обитавана от Homo sapiens няколко десетки хилядолетия преди появата му в Африка. Това предположение беше направено въз основа на анализ на открити в пещерата човешки зъби.
 
Пещерата Кесем е уникална включително и с това, че дълги хилядолетия е била напълно изолирана от света. Поради продължителното й използване в древни времена тя е станала непригодна за обитаване, след което природните процеси практически са запечатали входа й. Тя е била открита случайно отново в края на 20 век по време на работи за разширяване на път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Алилиии

преди 10 години

ТЕА ДЕТО СА ПАЛИЛИ ОГЪНО ПРЕДИ 300 000Г ТРЕБЕ ДА СА БИЛИ ЕВРЕИ.

19

Анонимен

преди 10 години

Porednite zenzacionni tupotii.

18

муспи

преди 10 години

Всички знаеме че е открито в Македония, но никой и не се заеква че в сегашните евреи дето са яхнали света са хазари, а в Палестина никога не са живяли. Изниква въпросът - защо там, чергарски племана живяли винаги в пустиня ще ползват огън, а тези които са биле в много по добри природни удловия - имали са къщи с камини, не се вреждат в този нов бизнес?

fallback