Пещерата Кесем. Снимка: Reuters

Учените са открили може би най-древното място на Земята, използвано от човека за редовно палене на огън с цел приготвяне на храна. Това се оказа пещерата Кесем, намираща се близо до град Рош Аин в Израел, пише NEWSru.

След анализ на почвата, взета от центъра на пещерата, били установени два периода на палене на огън на това място, разделени от период, в който пещерата не е била обитавана. По-ранният период се отнася към времето отпреди 300 000 години, се казва в изследването на учените от института Вайцман и университета на Тел Авив. Резултатите от изследването са публикувани тази седмица в списание Journal of Archeological Science.

Учените предполагат, че човек се е научил да използва огъня преди около един милион години, но до момента възрастта на най-ранните неоспорими свидетелства за контрол на човека над огъня и използването му за приготвяне на храна се оценяваше на 110 000 години /водопадът Каламбо в Замбия/.

Разкопките в пещерата Кесем се провеждат от 2000 г. През 2010 г. тя придоби международна известност след откриването на данни за това, че може би е била обитавана от Homo sapiens няколко десетки хилядолетия преди появата му в Африка. Това предположение беше направено въз основа на анализ на открити в пещерата човешки зъби.
 
Пещерата Кесем е уникална включително и с това, че дълги хилядолетия е била напълно изолирана от света. Поради продължителното й използване в древни времена тя е станала непригодна за обитаване, след което природните процеси практически са запечатали входа й. Тя е била открита случайно отново в края на 20 век по време на работи за разширяване на път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase