Снимка: архив, Reuters
fallback

Ново изследване на учени от Дартмутския колеж в Ню Хемпшър, САЩ, обори противоречивата теория, че ускореното разширяване на Вселената е илюзия, съобщи Сайънс дейли.

Макар да не обясняват въпросното ускорено разширяване, получените резултати отхвърлят възможността, че нашата планета, Слънчевата система и Млечният път са в центъра на Вселената и че не съществува тъмна енергия.

През 2011 г. Нобеловата награда за физика бе присъдена за откритието, че разширяването на Вселената се ускорява. Това ускоряване бе обяснено с наличието на нова, мистериозна тъмна енергия, за която се смята, че съставлява близо три четвърти от енергията във Вселената.

Друга възможност е, че Земята, Слънчевата система и нашата галактика се намират в центъра на Вселената. Тази теория е в разрез с традиционното виждане, че Вселената няма център.

Ако обаче е вярна, ускореното разширяване на Вселената може да се обясни без тъмна енергия и без каквито и да било нови закони на физиката.

Учени от колежа установиха, че този модел не съвпада с резултатите от наблюдения. Небето се осветява от светлина, останала след Големия взрив и известна като космически микровълнов фон. Учените изследвали как може да се повлияе върху нея. Резултатите показали, че свързаните с модела предвиждания са противоположни на данните за изследваната от учените светлина.

"Проучихме Вселената като с огледало и се питахме дали отражението ще е специално, заяви Робърт Колдуел от екипа. Отражението разкри, че не живеем на специално място, и напълно изключи това обяснение за ускореното разширяване на Вселената. Щеше да е голямо облекчение, ако можеше да разберем основния проблем на космологията с познатите закони на физиката, но получените резултати навеждат на мисълта, че физиката е "виновна" за ускореното разширяване на Вселената." Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review D.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

bashkircho

преди 10 години

До алхимикаAma typ si za petima shte ti kaja. Vzemi si informirai malko glavata prosta

15

Анонимен

преди 10 години

всичко това е дело на Магнито,но звездните грифони знаят това, а съвсем скоро капитан планета ще залови трансгалактическия терорист Оптимус.

14

Петър

преди 10 години

Да, но микровълновия фон не може да "каже" за сега, дали разширяването на вселената е абсолютно плавно и дали през различени периоди от време е било с различна скорост. Прекалено малко се знае за тъмната енергия за да се дават толкова смели заключения.

fallback