Феликс Баумгартнер Снимка: Reuters
fallback

Скокът на Феликс Баумгартнер от стратосферата може да помогне да се определи дали е необходимо бъдещите космически туристи да носят специални скафандри, подобни на този, който предпазваше тялото на безстрашния австриец при преминаването на звуковата бариера, предаде Ройтерс.

"В случая не говорим за леко проникване на звуковата бариера. Четири екипа на различни места на Земята чуха звуковия удар", казва лекарят на Баумгартнер, Джонатан Кларк, който е бивш военен парашутист и е работил в НАСА над спасителни системи за астронавти на совалки.

Феликс Баумгартнер скочи от приблизителна височина 39 000 метра над Розуел, Ню Мексико, достигайки максимална скорост от около 1342 километра в час. Скоростта на звука на подобна височина е 1110 километра в час.

Начинанието му бе проследено от лекари, инженери и учени, чиято цел е да направят полетите на голяма височина по-безопасни при инцидент. Джонатан Кларк познава опасностите от "първа ръка".

Той губи съпругата си, астронавт Лоръл Кларк, в катастрофата на совалката Колумбия на 1 февруари 2003 г. Преди това Кларк е работил в екипа, разследващ инцидента с другата катастрофирала совалка на НАСА, "Чалънджър", която се разпадна секунди след изстрелването й през 1986 г. 

Oще по темата
Сред заинтересованите от данните, събрани по време на скока на Феликс Баумгартнер, са лекари и инженери от НАСА, компании, разработващи космически таксита, и Федералната авиационна асоциация, която наблюдава развиващата се индустрия за комерсиални полети и решава дали скафандрите трябва да бъдат задължителни за космическите туристи.

За скока си Феликс Баумгартнер носеше специален скафандър, подобен на тези, които астронавтите започват да използват след катастрофата на совалката "Чалънджър".

До начинанието на Баумгартнер скафандрите никога не са тествани в свръхзвуков полет или проверени отвъд 30 480 метра - височината, достигната от предишния носител на рекорда за свободно падане Джо Китингър през 1960 г. "Феликс показа, че човек може да премине звуковата бариера. Той не само я премина, но и постигна свръхзвукова скорост.

Постижението от Мах 1,24 е невероятно - отвъд всяка граница на човешката издръжливост. Просто удивително", казва Джонатан Кларк.  "Ако човек лети с космически кораб на височина над 39 километра и се получи пробив и той се окаже отвън, ще може да оцелее и да премине звуковата бариера. Усещането няма да е никак приятно, може да стане и неконтролируемо, но на по-ниска височина ще се стабилизира", допълва Кларк.

През следващите шест месеца Джонатан Кларк и колегите му ще анализират огромното количество данни, събрани по време на скока на "Безстрашния Феликс", пише БТА.

Междувременно стана ясно, че сега Баумгартнер възнамерява да работи като пилот на самолет и да напише книга за забележителните си екстремни постижения.

"Вече не остана нищо съществено, което да постигна, каза Баумгартнер. Това беше най-големият проект в моя живот. И съм щастлив, че след всички мои постижения, успях да остана жив!", сподели той в интервю за в. "Кронен цайтунг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Жени

преди 11 години

Винаги има какво! Да ни разкажеш в детайли, моля! Прекрасно! Благодаря и за самата дата- татко си е татко!

24

Анонимен

преди 11 години

А некакъв наш военен разправяше че 50милиона евро били прекалено голяма сума за такъв скок.Еми и 5000 са прекалено голяма сума, ако ги похарчиш безцелно. В случая хората са преценили че много бързо ще си ги върнат

23

сопол

преди 11 години

значи целта е всеки да може един ден да скача с такъв костюм при нужда най малкото, а той бил безстрашен. яко

fallback