Нобеловите лауреати Серж Арош и Дейвид Уайнленд. Снимка: Reuters

Франзуцинът Серж Арош и американецът Дейвид Уайнленд си поделят Нобеловата награда за физика за 2012 г. за работата им в областта на квантовата физика, по-специално за изучаване на взаимодействието на светлината с материята, съобщиха световните информационни агенции.

Нобеловите лауреати са отворили вратата към нова ера на експерименти в областта на квантовата физика, наблюдавайки индивидуални квантови частици, без да ги разрушават.

Двамата учени си поделят наградата от 8 милиона шведски крони (1,2 милиона щатски долара).

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Първата Нобелова награда за физика е на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Сред по-известните учени Нобелови лауреати за физика до 1982 г. са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/.

Миналогодишните носители на Нобеловата награда за физика бяха американецът Сол Пърлмутър, Байън Шмит, който е с австралийско и американско гражданство, и американецът Адам Рийс. Отличието им бе връчено за откриването на ускореното разширяване на Вселената чрез наблюдението на експлодиращи звезди, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase