Снимка: архив, Reuters

След "Curiosity" НАСА ще изпрати още един космически апарат на Марс през 2016 година, съобщиха световните агенции. Предполага се, че новият марсоход "ИнСайт" ще започне работа през месец септември 2016 година, а неговата мисия ще продължи около две години.

По замисъла на специалистите в рамките на тази програма на повърхността на Марс ще бъдат доставени геодезически инструменти, които ще позволят изучаването на процесите на формирането на Червената планета.

Проектът ще бъде с международно участие. Създаденият във Франция сеизмомер ще позволи да се установи има ли "марсотресения", аналогични на земните. Германската пробивна установка ще улесни сондирането на марсианската почва до 9 метра дълбочина.

Общото ръководство ще се осъществява от Лабораторията за реактивни двигатели в град Пасадена, щата Флорида, която отговаряше и за осъществяването на мисията на "Curiosity".

Още по темата
Експертите считат, че новият проект ще бъде сравнително евтин. Неговата стойност няма да надвиши 425 милиона долара, а това е почти 6 пъти по-евтино от мисията на марсохода "Curiosity".

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че "Curiosity" за пръв път е разгънал роботизираната си ръка. В следващите седмици предстоят тестове и калибровка на 210 сантиметровата механична ръка и нейните многобройни инструменти - свредел,спектрометър, камера и др.

С нея ще бъдат събрани първите образци от марсианската почва, за да се установи дали съществуват някакви форми на микробен живот на Червената планета.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase