Учените предвиждат да достигнат до разлома, предизвикал катастрофалното земетресение в Япония. Снимка: архив, Reuters
fallback

С помощта на японската изследователска подводница "Тикю" учени от Страната на изгряващото слънце предвиждат да достигнат до разлома, който е предизвикал разрушителното земетресение в региона Тохоку миналата година, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Специалистите искат да достигнат до центъра на Земята – до самата й мантия.

Ако проектът получи зелена светлина и бъде изпълнен, това ще е едно от най-големите постижения в съвременната наука, съпоставимо с полета до Луната.

Получените данни могат да преобърнат представите за еволюцията и за строежа на нашата планета. Съществува дори вероятността да открием нещо непредвидено, твърдят специалистите.

В началото на май японски учени използваха звукови вълни, за да определят състава на вътрешната мантия на Земята и да се опитат да разрешат загадката с липсващия силиций на планетата ни, припомня Ей Би Си.

Резултатите на екипа на д-р Мотохико Мураками от университета на Тохоку показват, че 93 процента от долната мантия се състоят от силикатния минерал перовскит. Това разрешава проблем, появявал се многократно в моделите за земния състав.

Тези модели са на базата на състава на хондритните метеорити, които се смята, че са се образували в същия район като Земята преди четири милиарда години. Проби от горната мантия обаче, получени главно при тектонична или вулканична активност, показват, че в Земята има много по-малко силиций, отколкото в тези метеорити.

Търсейки отговор на загадката, Мураками и колегите му направиха серия от лабораторни измервания, в които възпроизведоха средата на долната мантия. Учените пускаха звукови вълни през различни минерали при плътност, налягане и температури, съответстващи на условията, съществуващи на повече от 660 км под повърхността. Сравненията на резултатите със сеизмични данни показват, че долната мантия е много по-богата на силиций от горната.

Новите данни съответстват на хондритния модел. Те показват също, че материали между долната и горната мантия почти не се обменят. Вероятно това се дължи на фракционното кристализиране на океана от магма в долната мантия в ранната история на Земята. Това първично разслояване на химикалите изглежда се е запазило
и до днес.

Изследването на японските учени е публикувано в сп. "Нейчър". В съпътстваща статия проф. Иън Джаксън от Австралийския национален университет го определя като голям пробив, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

tzako

преди 11 години

vajno e finansiraneto

34

обикновен човечец

преди 11 години

А стига простотии.Мантията покрива ядрото-ферщеен ?! Не че съм го виждал как го покрва, но така го описват поне умните глави.

33

opti

преди 11 години

mojem da iznenadame usa kato im izlezem otdoly

fallback