Изображение: laspace.ru
fallback

Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" няма да падне на Земята по-рано от 3 декември, а дотогава тя може да бъде реанимирана, съобщи за РИА Новости източник от ракетно-космическия отрасъл.

Редица медии съобщиха, като се позовават на данни на американската система за контрол на космическото пространство, че "Фобос-Грунт" може да падне на Земята още на 26 ноември.

"Американците направиха много лоша прогноза. Аз мисля, че до 3 декември станцията няма да падне на Земята. А по изчисления това може да стане две седмици след 26 ноември, ако станцията, разбира се, не бъде реанимирана", казва събеседникът на агенцията.

Той добавя, че станцията се снижава бавно и до нейното падане има достатъчно време.

Сега станцията се движи по опорна орбита около Земята с наклон 51,4 градуса. Максималната височина над Земята е 345 километра, минималната – 213 километра. Орбиталният период е около 90 минути (по други данни – 108 минути). С всяко завъртане скоростта на станцията пада и като следствие височината на орбитата намалява. (Вижте тук движението на апарата по орбита в реално време.)

Досега опитите да се предадат команди на "Фобос-Грунт" са неуспешни. В нощта на петък, 11 ноември, такива опити са правени както с помощта на руски радиостанции, така и със станции на Европейската космическа агенция (ESA) във Френска Гвиана и Австралия. ESA подчертава, че се намира в постоянен контакт с колегите си от Роскосмос.

Oще по темата
Освен това се появи информация, че специалистите се опитват да предадат на апарата т.нар. команди за непосредствено изпълнение, които трябва да преминат през всички системи и бордовия изчислителен комплекс. Главната цел на инженерите е да накарат да заработи системата за измерване на траекторията на станцията. Ако това не стане, то "вече няма надежда апаратът да бъде спасен".

Известно е също така, че слънчевите батерии на апарата са се отворили, затова инженерите на Земята разполагат с време до 21 ноември. Полетът към Марс се осъществява само при определено разположение на Червената планета и Земята, което се случва веднъж на 780 дни. След 21-во число разположението на планетите ще стане неподходящо за междупланетен прелет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 12 години

Da im padne na rusnacite na glavite da se nauchat da ne hodiat tam det ne im e rabota :D

88

Влади

преди 12 години

Дано да падне на бетонните глави на русофилите от форума! Може и да се поучат.

87

Анонимен

преди 12 години

Руснаците са добри в предвиждането на падащи сателити, защото имат много практика. Техните сателити редовно падат като круши и на тях друго не им остава да се упражняват да изчисляват кога и къде ще паднат.

fallback