И той ще стане голям и страшен. Снимка: Reuters
fallback

Учени от университета в Юта разкриха защо ревът на лъвовете и тигрите е толкова страховит и всява респект сред хора и животни.

При големите котки мощният рев се дължи на особената форма на гласните им струни. При повечето живи същества техният профил е триъгълен, докато при споменатите хищници конфигурацията е квадратна.

Досега специалистите смятаха, че лъвовете ръмжат басово и плашещо заради мазнините, които се натрупват върху гласните им струни и ги карат да вибрират в ниския диапазон.

Екипът на Тобаяс Рийд обаче установи, че именно квадратната форма на гласните струни позволява на едрите хищници да поемат целия въздушен поток от гърлото и техният рев да звучи така мощно и застрашително.

Откритието на екипа на Тобаяс Рийд може да бъде използвано при възстановяването на гласните струни на хора с различни професии, които често губят гласа си.

"След като разбрахме как структурата на гласните струни влияе върху вокалната реализация, на лекарите ще им е много по-лесно да направят своя избор при реконструкцията на тяхната тъкан", заяви Тобаяс Рийд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 12 години

Затова набийте здраво това лъвче докато е малко,че после няма да можете след 1-2 години.

22

Анонимен

преди 12 години

Страшен е, защото е в спектъра на така наречения "кафяв шум", който се произвежда от чревния тракт, но усилен многократно го стимулира и просто се...наакваш, пък дали е от страх не е и важно.

21

Пешо

преди 12 години

Защо британските учени са спали, та не са направили те това откритие, а са допуснали някакви си там мормони да им вземат хляба? Строго мъмрене!

fallback