Изображение: NASA

Учени от университета в Хонконг разгадаха особеностите на неидентифицирано инфрачервено излъчване, което „тормози“ астрофизиците в продължение на 20 години. Тези детайли се наблюдават при излъчване от звезди, идващо от междузвездното вещество в Млечния път и в други галактики. Сега учените са успели да определят загадъчните съединения и обясниха произхода им.

С помощта на два космически инфрачервени телескопи астрономите анализирали праха, който се образува при взрива на нови звезди, и детайлно разшифровали излъчването, идващо от раждащата се звезда, съобщи BBC News. В откритите съединения има кислород, азот и сяра.

Изяснено е, че звездите произвеждат такива вещества за броени седмици и ги изхвърлят в звездното пространство. По сложност веществата приличат на съединенията, които може да се намерят в нефта. А в момента е известно ,че нефтът е продукт на дълбочинна преработка на остатъци от животински организми. Анализираният звезден прах напомня сложната структура, открита в комети, метеорити е на повърхността на някои спътници (като Титан например).Това подкрепя предположението, че именно звездите и планетните мъглявини произвеждат тези сложни съединения  и обогатяват с тях звездното пространство.

Веществата са били наследени и от Слънчевата система, тъй като кометите и метеоритите са останки от епохата й на формиране. По време на „бомбардирането“ на планетите веществата са попадали на повърхността им. Възможно е именно това „обогатяване“ да е донесло на Земята изходните съставки, от които планетата ни е конструирала първите живи организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase