Снимка: НАСА
fallback

Приближаването на урагана Рина принуди ръководството на НАСА да евакуира отряда астронавти от подводната лаборатория Aquarius край бреговете на Флорида, съобщи РИА Новости, като се позова на информация от американското космическо ведомство.

На официалната страница на НАСА в Туитър се съобщава, че отрядът, състоящ се от двама американци, японец и канадец, е напуснал Aquarius и скоро ще е на сушата.

Под вода астронавтите тренираха бъдещи разходки върху астероид от Слънчевата система. Стъпвайки на повърхността на малък космически обект, което може да стане някъде около 2025 година според плановете на президента Барак Обама, астронавтите ще трябва да "плават" по повърхността поради минималната гравитация. В този аспект подводните тренировки ще са най-полезни.

Oще по темата
Предвидено бе астронавтите да останат в подводната лаборатория 13 дни. Експериментът започна на 17 октомври. Астронавтите усъвършенстваха техниката си в среда, наподобяваща тази на астероида. На морското дъно ги очакваше подводница, която играе ролята на космическия кораб, докато подводна лаборатория, разположена на 5 километра от бреговете на Флорида, пое функцията на реещо се в космоса парче скала.

Тренировъчната програма NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations) се провеждаше на 19 метра дълбочина.

Участниците в подводната експедиция отработваха три аспекта на бъдещата си мисия. Как най-добре да се задържат на повърхността на астероида при практическа липса на гравитация, как да се придвижват и как да събират образци.

Групата на "подводните" астронавти се оглавява от Шанън Уокър, която миналата година изкара почти шест месеца на борда на Международната космическа станция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Anonimen

преди 12 години

Кой не е гледал още филма Армагедон , май Холивуд е винаги напред с материала

2

майорски

преди 12 години

Не напразно тренират.....тея пак са видели нещо ама не са информирали народа ....какво ще става 2025? ......кой метеор ще идва та се подготвяме да го срещаме ? ....Защо ще кацат хора там..има си роботи за тази работа ?...абе то ще се чуе...живот и здраве да е ...

1

Анонимен

преди 12 години

Ще им трябва.Възможно е в най-скоро време да направят опит да минират някой по-голям астероид залетял се към земята.Което ми напомня на вица: Ден първи от трагедията: Огромен астероид лети към земята.Ден втори от трагедията: Група смели астронавти с най-мощните водородни бомби го минират за да го взривят. Ден трети от трагедията: Огромен астероид лети към Земята миниран с най-мощните атомни бомби на света... хахах

fallback