Снимка: Reuters
fallback

Прочутият холандски художник Винсент ван Гог не се е самоубил, а е загинал в резултат на нещастен случай. До този извод са стигнали американските изкуствоведи Стивън Найфех и Грегъри Уайт Смит. Версията си за смъртта на Ван Гог те са изложили в книгата "Животът на Ван Гог", върху която са работили 10 години, съобщи Би Би Си.

Според британските вестници "Дейли мейл" и "Индипендънт" Стивън Найфех и Грегъри Уайт Смит градят хипотезата си на многогодишни изследвания на неизвестни досега писма и бележки, съхранявани в семейния архив на художника, а също на спомени на очевидци, запазени в писмен вид - общо над 28 000 документа.
Твърденията на американските изследователи коренно се различават от общоприетата версия за кончината на художника в полето на Овер-сюр-Уаз, Франция.

Според другите биографи на Ван Гог художникът, страдащ от психично заболяване, е излезнал с принадлежностите си за рисуване на 29 юли 1890 г. По неизвестна причина се е застрелял с пистолет и два дни по-късно е починал от раните си.

Според Найфех и Смит, носители на наградата "Пулицър" за биографията на друг художник - на Джаксън Полак, Ван Гог е бил застрелян погрешка от двама пияни младежи. В. "Дейли телеграф" пише, че по Ван Гог случайно е стрелял 16-годишният Рене Секретан, който е прекарвал лятото в една от вилите на града. По данни на биографите младежите често са общували с Ван Гог, черпили са го с пиене, но са го и дразнили, опитвайки се да го накарат да излезе от кожата си. По всяка вероятност, когато е станал нещастният случай, младежите са били пияни.

Преди смъртта му Ван Гог е бил попитан дали е искал да се самоубие, на което той е отвърнал: "Мисля, че да." Според Найфех и Смит художникът в действителност просто не е искал да предаде момчетата, които са щели да бъдат вкарани в затвора. В подкрепа на новата теория говори фактът, че принадлежностите за рисуване на Ван Гог, както и пистолетът, с който уж се бил застрелял, никога не се били открити. А също, че Ван Гог е изминал сам с огнестрелна рана повече от миля или от 1,5-километра, за да се прибере от полето.

Винсент ван Гог е световноизвестен художник, постимпресионист, смятан от мнозина за един от най-великите
художници в историята на европейското изкуство. Той е роден в Холандия през 1853 г. Сред най-известните му произведения са "Слънчогледите", "Автопортрет", "Звездна нощ" и други, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

До № 62

преди 12 години

Не е справедливо, да не оценяваш положителното влияние на наркотиците и алкохола върху истинските артисти и творците като цяло.

35

до 61

преди 12 години

Със сигурност не съм толкова елементарна като теб. И да, пи ар-ът също е изкуство, но не и в България, де, но това ти няма как да разбереш.Пусни си някоя чалгийка да си оправиш настроението

34

мълчание......

преди 12 години

Ван Гог е рисувал по една картина всеки ден и нищо друго не е искал-само да рисува....Неговите картини са вдъхновявали артисти и са въздействали положително на обикновеннитехора-ВИНАГИ!!!!

fallback