Изображение: NASA/JPL-Caltech

Останки от кометата на Еленин (C/2010 X1), която се е разрушила при приближаването си до Слънцето, ще преминат максимално близо край Земята тази вечер в 23,51 часа московско време (22,51 българско), съобщи РИА Новости.

Разстоянието ще е 0,23 астрономически единици (34,9 милиона километра).

Останките от кометата на Еленин ще доближат отново Земята чак след 12 000 години. Тази нощ астрономите надали ще могат да видят нещо дори с мощни телескопи.

"Колегите изпитват големи трудности с откриването на кометата, възможно е тя окончателно да е изчезнала", каза Дон Йеманс, мениджър на програмата на НАСА по контрол на космически обекти, които наблюдават Земята (NEO), цитиран от сайта Space.com.

Още по темата
"Безспорно е, че кометата се е разрушила – на мястото на кометата от 6-а звездна величина открих само слабо дифузно петно от 18-ата величина", заяви преди няколко дни Леонид Еленин, сътрудник на Института за приложна математика "Келдиш".

Той е извършил серия от наблюдения на мястото, където е трябвало да бъде кометата, с телескопа си "Центурион".

Кометата C/2010 X1 (Elenin) беше открита от Еленин през декември 2010 г. Тя стана първата за последните 20 години, откривана от руски учен.

Дългопериодичната комета Еленин неочаквано стана много известна, когато бе свързана с предполагаемия край на света през 2012 г.

Предсказваше се, че с наближаването й към нашата планета на Земята ще настъпи глобална катастрофа, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase